Kako živi zločinac Kordić: Stanovi, penzija i najbolji prijatelji

Radiosarajevo.ba
Kako živi zločinac Kordić: Stanovi, penzija i najbolji prijatelji
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL / Dario Kordić

Kako živi presuđeni zločinac Dario Kordić i ko su mu prijatelji - neki su od detalja iz njegovog života koje navodi Jutarnji list.

Hrvatski dnevni list je podsjetio da je Kordića Haški sud osudio kaznom zatvora od 17 godina - od 1997. do 2014. godine kada se vratio u Zagreb.

Po dolasku u glavni grad Hrvatske, na aerodromu Pleso su ga dočekali političari Ivić Pašalić, Anto Kovačević i Zdravko Tomac, penzionisani general Ljubo Ćesić Rojs, sisački biskup Vlado Košić i sadašnji predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Studira teologiju

Nakon devet godina pritvora u Haagu kada je, kako navodi Jutarnji list, doživio preobraćenje, ostatak kazne je odslužio Grazu.

U Zagrebu je upisao studij teologije u cilju da postane đakon. Navodno se posvetio religiji i svoje životno iskustvo prepričava u župama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Posjećujući župe je promovirao knjigu Dario Kordić - Da se ne zaboravi koju su pripremili predsjednik Udruženja hrvatskih branitelja Mladen Pavković i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice u Austriji i član Savjeta Vlade za Hrvate izvan Hrvatske Miroslav Piplica.

Piplica se fotografisao s predsjednicom i premijerom Hrvatske - Kolindom Grabar-Kitarović i Andrejom Plenkovićem i zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Penzija i dva stana u Zagrebu

Advokat Ante Gotovine Luka Mišetić tvrdi da je presudu Kordiću "smjestio" advokat Anto Nobilo braneći klijenta Tihomira Blaškića oslobođenog optužbi za zločine u Ahmićima, u blizini Viteza.

Kako piše Jutarnji list, nije advokat Gotovine jedini koji simpatiše Kordića. Njegovi prijatelji tvrde da je bio "žrtveno janje".

Ako je suditi po onome što je istakao ovaj dnevni list, zločinac Kordić živi prijatnim životom u Zagrebu.

U hrvatskoj prijestolnici ima dva stana. Jedan je trosoban i ima 80 kvadrata, dok drugi stan ima nešto više od 30 kvadrata. Oba stana je kupio početkom 1997.

Prima boračku penziju za koju njegovi poznanici tvrde da iznosi pet hiljada kuna ili skoro hiljadu i po maraka.

Njegova supruga Venera Kordić radi kao trgovački putnik izdavače kuće Alfa. Zaposlio ju je vlasnik ove izdavačke kuće Miro Petrica početkom 2000-ih kada je Kordićima ukinuta državna pomoć.

Miro Petrica i Dario Kordić se znaju preko Hrvatske demokratske zajednice.

Izgubili dijete, Thompson među najodanijima

Bračni par Kordić ima troje djece - Vladimira, Mariju i Elizabetu.

Prema riječima sagovornika Jutarnjeg lista, Kordići su krajem 2000. izgubili dijete začeto u Haškom zatvoru.

Kao najodaniji njihovi prijatelji se smatraju sin predsjednika Hrvatske Miroslav Tuđman, bivši šef tajne službe SIS Markica Rebić, penzionisani general Rojs, biskup Košić i pjevač Marko Perković Thompson.

Dok je bio u pritvoru, posjećivali su ga bosanskohercegovački kardinal Vinko Puljić i mostarski biskup Ratko Perić.

Nakon što je odslužio kaznu, njegov osmjeh na licu po dolasku u Zagreb su mnogi okarakterisali kao "osmjehom krvoloka".

Život do rata u Bosni i Hercegovini

Jutarnji list je podsjetio da je zločinac Kordić rođen 1960. godine u Sarajevu gdje je diplomirao na Fakultetu političkih nauka kao najbolji student.

Dobitnik je nagrade 'Hasan Kikić'.

Novinar je po struci, a nakon studija je otišo u Busovaču - grad svoje mladosti gdje se 1985. godine zaposlio kao tvornički novinar u firmi Vatrostalna.

Bio je honorarni dopisnik Oslobođenja.

Jedan je od osnivača Hrvatske demokratske zajenice u Bosni i Hercegovini i Hrvatskog vijeća odbrane, navodi Jutarnji list

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije