Situacija vrlo ozbiljna: U bolnici čitave porodice s obostranim upalama pluća

0
Radiosarajevo.ba
Situacija vrlo ozbiljna: U bolnici čitave porodice s obostranim upalama pluća
Foto: EPA-EFE / Privremena bolnica u Beogradskoj areni

Medicinski koordinator privremene bolnice u Beogradskoj areni Predrag Bogdanović kaže da se u Areni, u kojoj je trenutno 485 pacijenata, liječe čitave porodice s obostranim upalama pluća i da je epidemiološka situacija veoma ozbiljna.

Sutra će biti mjesec dana od kada je Beogradska arena ponovo postala kovid bolnica, a Bogdanović za RTS kaže da je za 29 dana tu prošlo ukupno 1.023 pacijenata i da niko nije očekivao takvu situaciju.

Bogdanović je rekao da su imali besanu noć jer je bilo 80 prijema u bolnicu.

Za ovih skoro mjesec dana otpušteno je ukupno 540 pacijenata, 438 na dalje kućno liječenje, a 102 pacijenata su prebačena u bolnice višeg ranga.

Većina pacijenata prima kiseoničku terapiju, a ima još samo dvadesetak slobodnih mjesta. Bogdanović ističe da ima od 30 do 50 otpusta dnevno, i da se trude da svakog pacijenta koga stabilizuju pošalju kući, jer je veliki pritisak na bolnice.

U Areni ima 280 kiseoničkih mjesta i sva su popunjena.

Bogdanović ističe da se Areni nalaze čitave porodocie koje imaju obostrane upale pluća i dodaje da se stanje mnogih pacijenata pogorša u roku od sat vremena, a mjesta u drugim bolnicama višeg ranga je sve manje.

Najmlađi pacijent u Areni ima 19 godina, najstariji 88, a Bogdanović upozorava da je situacija veoma ozbiljna i poziva građane da poštuju mjere, prenose agencije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije