Srbiju očekuju mnogo rigoroznije mjere

1
Radiosarajevo.ba
Srbiju očekuju mnogo rigoroznije mjere
Foto: Vlada Srbije / Dr Predrag Kon

Srbijanski epidemiolog dr. Predrag Kon je rekao u Beogradskoj hronici na RTS-u da je danas na sjednici Kriznog štaba medicinski dio insistirao da se ne može izaći sa sastanka bez rigoroznijih miera i zbog toga je napisan prijedlog koji je dostavljen Vladi Srbije.

"Očekujem da će to u subotu da se zvanično saopći", napominje Kon, koji ne želi unaprijed da govori o novim mjerama, ali navodi da su rigoroznije od onih koje su na snazi. 

Član Kriznog štaba samtra da teško može da se desi da Vlada ne prihvati nove preporuke. 

Povodom smrti patrijarha Irineja i sahrane najavljene za nedjelju, Kon navodi da su mjere na snazi, uključujući zabranu okupljanja više od pet osoba, ali da je istovremeno jasno da svaki vjernik osjeća potrebu da isprati svog patrijarha. 

"Ono što ja moram da kažem je da je veliki rizik u ovoj situaciji, sam ispraćaj i sama sahrana. To je moja dužnost. Sa druge strane, sve one koji osjećaju takvu potrebu, ja najljepše molim da koriste zaštitu koja postoji, da vode računa o distanci, da izbjegavaju svaku mogućnost da dođe do zaraze", poručuje Kon. 

Zvanično, taj skup u ovoj situaciji nije prihvatljiv epidemiološki, ukazuje Kon, ali sa druge strane, kako je dodao, to je nešto što niko ne može da zabrani. 

Kon upozorava da se u Beogradu dnevno otkriva više od 2.000 novih slučajeva, a praktično se 20.000 dnevno pojavljuje.

"To je 10 puta više nego što otkrivamo", naglasio je Kon.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije