Hrvatska: Za apartman "prvi red do mora" već sad se traži i 170 eura dnevno

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Za apartman "prvi red do mora" već sad se traži i 170 eura dnevno
Službeni podaci iz Hrvatske govore da je za Uskrs u ovoj zemlji ostvaren promet od 74.000 turista s oko 230.000 noćenja.

Međutim, kako piše Glas Slavonije, Jadran će ove sezone biti još udaljeniji domaćim gostijima jer, s obzirom na nastavak investicijskog ciklusa i dizanje kvalitete, za očekivati je, pišu, i rast cijena. 

"Cijene smještaja, mislim na prvi red do mora, kakav ja imam, podizane su ovisno imaju li vlasnici tih apartmana kredite i kakve su im obaveze vraćanja. Ja nisam dizala cijenu – 80 eura na dan i ne mogu se odbraniti od gostiju, i to stranaca, koji kažu da je to prihvatljivo za tako dobru poziciju uz more. No susjed je podigao cijenu na 130 eura. Kaže – morao je zbog kredita. Montažne kućice prvi red do mora lani su bile 140, a sada su 170 eura na dan, no to će nam se odbiti o glavu. Jer u manjem mjestu, kakvo je naše, za taj novac, čak 170 eura dnevno, osim sunca, plaže i kupanja, turistu se ne nudi ništa, a on želi i druge sadržaje za toliko novca", kazala je za Glas Slavonije vlasnica apartmana sa zadarske rivijere.

U njenom mjestu, dodaje, cijena kafe i ove sezone ide gore za kunu i sada je 10 kuna. Pizza je zimi 37, a ljeti 45 kuna...

"Gosti su uglavnom stranci, a od naših ljudi, iskreno ću vam reći, većinom su to oni što rade vani i mogu si priuštiti špicu sezone" kazala im je ova sagovornica.

Na jugu su cijene još više i od sjevera drastičnije rastu u odnosu prema 2017. Na Pelješcu je kafa lani bila 10, sada se kreće prema 12 kuna, u pojedinim restoranima pizza je za domaće goste 50, a za strance 70 kuna.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije