Bh. biser na Jadranu: Turistička sezona u Neumu najbolja do sada

N. K.
Bh. biser na Jadranu: Turistička sezona u Neumu najbolja do sada
Turistička sezona u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a time i Neumu, pokazuje trend uspješnosti koji nadmašuje prošlu godinu, te su ove godine zabilježene rekordne posjete gostiju i turista.

Prema riječima Andrije Krešića, direktora Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, ovogodišnja sezona je za nijansu bolja kada je riječ o broju gostiju i dolazaka, prema informacijama kojima on raspolaže.

"Na osnovu razgovora s ugostiteljima iz Neuma, koje smo svakodnevno imali, da se zaključiti da je sezona bolja za pet do deset posto nego prošlogodišnja. Generalno gledajući, predsezona je bila dobra, sama sezona prilično dobra, a prema najnovijim informacijama hoteli u Neumu su bukirani i za deveti mjesec", kaže za Radiosarajevo.ba Krešić.

Međutim, direktor Turističke zajednice HNK-a nam nije iznio konkretne cifre jer, kako kaže, o njima ne može govoriti iz razloga što postoji razlika u podacima koji se međusobno ne podudaraju.

"Postoje podaci o prijavljenim gostima, a postoje i oni po uplaćenoj boravišnoj taksi. Nažalost, ti se podaci ne podudaraju i to je jedan od glavnih problema koje moramo riješiti što prije", objašnjava nam Krešić.

Da je pri kraju rekordna sjajna turistička sezona, slaže se i Davor Krešić predsjednik Udruženja turističkih djelatnika Općine Neum.

Neum_Ljeto_RSA1.jpg - undefined

"S obzirom na to da je relativno mala destinacija, Neum se može pohvaliti s dosta dobrim smještajnim kapacitetima. To je prije svega privatni smještaj kojeg je 80 posto izgrađeno u proteklih 25 godina, što znači da se radi o moderno uređenim objektima", govori za Radiosarajevo.ba Krešić.

Prema njegovim riječima, ove sezone je zabilježen rast broja turista koji su procentualno gledajući u privatnom smještaju bili 90 posto domaći gosti, a u hotelskom 90 posto strani gosti.

Upravo ovaj podatak kao problem vidi predsjednik Udruženja turističkih djelatnika Općine Neum, jer je jako mali udio domaćih gostiju, koji su dobri potrošači, te on smatram da svi hotelijeri trebaju mnogo više raditi na promociji Neuma kao destinacije na domaćem tržištu. 

"Neum je trenutno relativno jeftina destinacija i nastojimo da to ne bude tako. Jeftina destinacija ne može imati kvalitetnog gosta i samo podizanjem kvaliteta svih turističkih parametara možemo riješiti to pitanje", ističe Kresić.

Kao veliki problem on vidi paradoks da u špici sezone gosti u Neumu apartman plaćaju 50 eura, a hotelski smještaj 100 eura i onda se desi situacija da dođe dvadesetak autobusa vikend gostiju, te se dešavaju česte pritužbe na gužve na plažama, komunalni nered i sve druge negativnosti koje takvo stanje uzrokuje.

"Zato treba što hitnije raditi na uređenju Neuma, poboljšanju kvaliteta popratnih, ali ništa manje značajnih sadržaja, a time i povećanja cijena, čime će u Neum dolaziti oni koji to sebi mogu priuštiti" zaključuje on.

Uprkos svemu Neum iz godine u godinu postaje sve privlačnija destinacija i mnogi se slažu da stručnost, iskustvo i gostoljubivost Neumljana, u sintezi s rješavanjem navedenih problema mogu biti garancija da u budućnosti mnogi turisti nemaju dvojbe pri odabiru turističkoj odredišta, a da to upravo bude Neum, dragulj bh. Jadrana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije