Vojna policija: ‘Jedan dio fragmenata ukazuje da je dron nosio eksplozivnu napravu‘

5
Radiosarajevo.ba
Vojna policija: ‘Jedan dio fragmenata ukazuje da je dron nosio eksplozivnu napravu‘
Foto: EPA-EFE / Mjesto na kojem je pao dron u Zagrebu

Načelnik Odjela Vojne policije GS OSRH Vlado Kovačević potvrdio je kako je u subotu poslijepodne iz olupine bespilotne letjelice izvučena crna kutija koja je djelomično oštećena, dodavši i da dio fragmenata upućuje na mogućnost da je letjelica nosila eksplozivnu napravu.

"Pristupili smo uviđajnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo išli operirati oko. Imali smo ometače - električni kabel neposredno u blizini, veliko stablo čije su korijeni bili duboko u zemlji paralelno uz letjelicu, a osim toga bila je i pretpostavka da može biti eksplozivna naprava još uvijek u trupu letjelice. Najbitnije je - izvukli smo i došli do sigurnosne kutije, tzv. crne kutije", rekao je brigadir Kovačević u Dnevniku HRT-a, prenosi Jutarnji.hr.

Vještačenjem će se, kazao je, doći do dijela podataka.

"Možemo pretpostaviti da je letjelica nosila eksplozivnu napravu, jedan dio fragmenata ukazuje na to, ali sve ćemo to tek vidjeti", naveo je Kovačević pojasnivši kako se, kada je letjelica špijunske ili obavještajne namjene, eksploziv ne koristi pa je stoga po svemu sudeći letjelica bila s drugom namjenom.

S čitanjem kutije bavit će se, kaže, vojni stručnjaci iz zrakoplovstva, uključit će se i stručnjaci s Fakulteta strojarstva, naučnici, a nije isključena saradnja i s partnerskim zemljama koji imaju iskustvo u tome.

"Za sada smo sami na terenu - tu je Županijsko državno odvjetništvo, ovlašteni usposlenici Ministarstva obrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, vojne policije i drugih postrojba HV-a", ustvrdio je Kovačević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije