Plenković o padu drona: Ovo je bila čista i jasna prijetnja, nije se dobro reagiralo

5
Radiosarajevo.ba
Plenković o padu drona: Ovo je bila čista i jasna prijetnja, nije se dobro reagiralo
Foto: EPA-EFE / Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković obišao je mjesto na Jarunu gdje se dron noć prije srušio.

Nakon obilaska mjesta pada drona, Plenković je dao izjavu za medije.

"Ne znamo u čijem je posjedu bila. Letjela je nad Hrvatskom oko sedam minuta i onda se srušila ovdje gdje su nam 4500 studenata, možemo reći da smo u ovoj nesreći ipak imali puno sreće jer nitko nije nastradao. Još jučer sam na razini EU upoznao sve lidere o čemu se radi, obavijestivši ih o ovom incidentu i naglasivši da se ovo moglo dogoditi u bilo kojoj zemlji. Ovo je mogla biti Budimpešta, Ljubljana... Moramo pojačati međusobnu saradnju, koja bi mogla obavijestiti susjedne zemlje da se ovakvo nešto događa", rekao je Plenković, piše Direktno.hr.

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

"Naprije će se pokušati iskopati letjelica i vidjeti ima li u njoj nekih važnih podataka koje bismo mogli saznati. Ovo upućuje na potrebu tješnje saradnje NATO-a. Ovakvu situaciju ne možemo tolerirati niti bi se ona smjela dogoditi. Ovo je bila čista i jasna prijetnja", rekao je Plenković.

"Ovdje je jasno da nije došlo do dobre reakcije niti prepoznavanja razine opasnosti, niti komuniciranja s drugim zemljama na parvovremen i brz način. Dakle, ovo je na sreću završilo ovako kako je završilo, ali sad mamo test iz kojeg moramo sve naučiti i puno bolje reagirati. Saopćenje NATO-a došlo je na medijski upit, a tu temu ćemo dignuti na svim razinama i moramo voditi računa da je ovo incident koji se ne smije ponoviti", rekao je Plenković.

Upitan ima li povjerenje u NATO vezano za to može li čuvati hrvatski zračni prostor, odgovorio je: "Mislim da mogu."

"Ovo je situacija koja se dogodila u jednom trenutku i na način koji je očito bio, kako se doslovno kaže, nepredviđen i nešto nije dobro funkcioniralo, ali sada mislim da će nakon ovoga budnost svih biti puno veća i viša", rekao je Plenković.

Na pitanje što mu je mađarski premijer Viktor Orban rekao nakon što je od njega čuo informaciju, odgovorio je: "A ništa, uzeo je telefon i išao se informirati. Kao što sam ja zvao Zagreb, on je zvao Budimpeštu".

Istaknuo je da je let na mađarskom teritoriju bio mnogo duži i da je bilo znatno više vremena za reakciju.

To je jedna od njegovih zadaća vjerojatno jučer, kad se vratio, da jako dobro ispita kako se to moglo dogoditi, rekao je Plenković.

Dodao je da je sasvim jasno da su Mađari trebali reagirati.

"Oni moraju vidjeti zbog čega se to nije dogodilo", poručio je Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije