Zoran Milanović: Letjelica je došla iz Ukrajine

2
Radiosarajevo.ba
Zoran Milanović: Letjelica je došla iz Ukrajine
Foto: Fena / Zoran Milanović

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović obratio se danas javnosti zbog pada bespilotne letjelice u Zagrebu.

Podsjetimo, sinoć oko 23 sati na zagrebački Jarun pala je bespilotna letjelica ruske proizvodnje.

"Znamo kakav je objekt doletio. Nismo dobili dojavu. Objekt je letio iznad Mađarske preko 40 minuta, u hrvatskom prostoru letio je manje od 7 minuta i srušio se na područje Jarun, srećom bez žrtava. Ovo je ozbiljan incident i tako ga tretiramo. Istraga je u toku, sve detalje želimo utvrditi", rekao je Milanović.

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Pozvao je građane da budu mirni.

"Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske, to je prvi i drugi dojam. Određene proceduralne stvari moramo preispitati i utvrditi kako je moguće do je ovog došlo a da letjelica veličine aviona nije srušena na putu od Ukrajine do Zagreba", rekao je.

"Gledamo što se događa u Ukrajini, ali o ovom događaju, kad je u šire središte grada veličine gotovo milion ljudi pala letjelica teška šest tona, nisam vidio da je izvijestio bilo ko na CNN-u, BBC-ju i Al Jazeeri... kao da je pala kiša, a ne, srećom, nenaoružana bomba", rekao je Milanović, piše Index.hr.

Trenutno je u toku ozbiljna istraga kako je moguće da ovo niko nije primijetio.

"Pitanje je je li Hrvatska s ovom razinom obrane mogla išta napraviti. Bilo je vrlo kratko u našem zračnom prostoru. Nazvao sam jutros premijera", rekao je Milanović.

"Činjenice će se utvrđivati. Kako je moguće da jedna nesofisticirana letjelica provede više od sat vremena iznad članice NATO-a i da niko to ne primjećuje. Uključene su vojne službe u istragu. Kako stvari zasad stoje, letjelica je doletjela iz prostora Ukrajine, srušila se iznad Zagreba kad je nestala bez goriva", rekao je.

"Nisam se čuo s Orbanom, Plenković ga je vidio u Francuskoj. I Mađarska je trebala imati podatke u najkraćem mogućem vremenu, a nije se dogodilo ništa", rekao je Milanović.

"Događaj je ozbiljan. Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost će biti kad se premijer i ja dogovorimo. Brifiran sam prije pola sata. Sjednica Vijeća u formatu koji se koristi kao prilika za fotografiranje nema smisla. Kad me u ovakvom trenutku nazove premijer, kad se čujem s ljudima koji nešto znaju, kad se čujem s gradonačelnikom, to je to. Vijeće nije operativno tijelo", rekao je.

"U ovom stranju je naša protuzračna obrana koliko se u nju ulaže. U tom smislu ovisimo o zapadnim saveznicima, sve dok ne dobijemo 12 zrakoplova, koji će isto biti beskorisni dok se u njih ne ulože neka sredstva", rekao je Milanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije