Evo kako izgleda mjesto pada letjelice u Zagrebu

4
Radiosarajevo.ba
Evo kako izgleda mjesto pada letjelice u Zagrebu
Foto: TW / Index / Letjelica pala u Zagreb

Na zagrebački Jarun sinoć je pala bespilotna letjelica, a sumnja se da je doletjela iz Ukrajine. Srećom, nije bilo povrijeđenih.

Kako su tokom noći saznali hrvatski portali iz dobro obaviještenih izvora, po do sada prikupljenim informacijama do kojih su nadležne službe došle tokom uviđaja, na zagrebačkom Jarunu srušila se bespilotna letjelica.

Pojavile su se tek nezvanične informacije da je tokom uviđaja utvrđeno da se na dijelovima letelice nalazi petokraka i natpisi na ćirilici, ali za to nema nikakve službene potvrde.

Objavljen snimak teške nesreće kod Srebrenika: Učestvovalo vozilo EUFOR-a

Objavljen snimak teške nesreće kod Srebrenika: Učestvovalo vozilo EUFOR-a

Nema ni potvrde o kakvoj se tačno bespilotnoj letjelici radi.

Prema Tyleru Rogowayu, stručnjaku za vojnu avijaciju i urednika portala 'War zone', tvrdi da je neidentificirani leteći objekt koji se srušio u Zagrebu prema svemu sudeći mogao biti izviđački dron Tu-141 'Strizh'.

Rogoway, kako je napisao, detaljno je proučio fotografije ostataka letjelice iz Zagreba i zaključio kako se gotovo sigurno radi o dronu.

I da priča bude još bizarnija - najvjerojatnije je stigao iz Ukrajine.

"Čvrsto vjerujemo da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Zacijelo se ozbiljno pokvario, preletio cijelu Mađarsku i na kraju srušio u Zagrebu", napisao je Rogoway i iznio još dokaza da je dron u Hrvatsku stigao baš iz ratne zone, piše Jutarnji.

Sve nadležne službe Hrvatske uključene su odmah po uočenju pada bespilotne letjelice vojnog tipa koja je, prema do sada prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700km/h na visini od 1.300 metara.

U toku je kriminalističko istraživanje u saradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji sigurnosno-obrambenog sistema Hrvatske poduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu saradnju, posebice s NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije