Šef Ljekarske komore upozorava: Imunizacijom protiv četvrtog vala

5
Radiosarajevo.ba
Šef Ljekarske komore upozorava: Imunizacijom protiv četvrtog vala
Foto: EPA-EFE/Arhiv / Vakcinacija u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se s jednom ili s dvije doze vakcinisalo čak 87 posto doktora, a još 8 posto planira se vakcinisati i to onda kad izgubi imunitet ili kad dođe na red za imuniziranje.

Navedeno je to u istraživanju koje je Hrvatska ljekarska komora (HLK) prije mjesec dana uradila među svojim članovima, piše Jutarnji list.

Riječ je o drugom anketnom istraživanju kao dijelu javnozdravstvene kampanje "Imaš znanje, budi primjer!", a u kojem je učestvovalo 1.821 doktor.

Samo dva posto doktora reklo je da se ne želi vakcinisati, dok 3 posto ne zna hoće li se vakcinisati. Isto je istraživanje pokazalo i kako je 20 posto hrvatskih doktora bilo zaraženo koronavirusom.

Dvije doze vakcine u Hrvatskoj imunizirano je oko 1.130.000 stanovnika, a s jednom oko 370.000

Delta soj

"S obzirom na visoku zaraznost delta soja, potrebno je postići imuniziranost od 80 posto odraslog stanovništva kako Hrvatsku ne bi pogodio snažan četvrti val epidemije", poručili su iz HLK-a u kojoj su duboko zabrinuti podatkom da je do sada s barem jednom dozom imunizirano tek 45 posto građana starijih od 18 godina, a interes je svakoga dana sve manji.

"Prije nekoliko dana pozvao sam sve kolegice i kolege da u svakom kontaktu s pacijentima o kojima zdravstveno brinu upitaju je li se vakcinisao i otklone mu dileme i strahove oko imunizacije, ako oni postoje. S obzirom na to da istraživanja pokazuju kako je nivo povjerenja građana u liječnike visoka, smatram da bi razgovor doktora s pacijentima doveo do povećanog odziva na cijepljenje", smatra dr. sc. Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije