Odluka / Hrvatska donirala BiH 30.000 doza cjepiva protiv koronavirusa

07. 06. 2021. u 17:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 6

Danas, 7. juna 2021. godine, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović primio je u službenu posjetu ministricu civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankicu Gudeljević povodom donacije cjepiva protiv bolesti COVID-19 Bosni i Hercegovini, a na osnovu Odluke Vlade Republike Hrvatske o upućivanju humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Kosovu.

Sastanku su prisustvovali državna sekretarica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras te šef Ureda ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Davor Bošnjak.

Ministrica Gudeljević je na početku obraćanja izjavila: „Radosna sam što danas mogu biti ovdje na primopredaji donacije cjepiva koju je donirala Vlada Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini“, te dodala:

„Svjesni smo činjenice koliko je, na početku, bilo teško dobiti potrebne doze cjepiva u situaciji kad je koronavirus poharao čitav svijet. Hrvatska je, također, osjetila koliko je bilo teško doći do cjepiva, a mi u Bosni i Hercegovini osjetili smo to još snažnije.

Stoga smo, suočeni s mogućnošću da nećemo moći samostalno dobiti potrebne doze cjepiva, prošle godine potpisali ugovor s Globalnom alijansom za cjepljenje (GAVI) i pristupili COVAX mehanizmu koji je tada obećavao jednak pristup cjepivu svim zemljama, bez obzira koliko moćne ili bogate bile.

Nažalost, Bosna i Hercegovina je prve doze cjepiva dobila tek u martu, u odnosu na zemlje u našem susjedstvu. Ova gesta koju je iskazala Vlada Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini i u ovim teškim vremenima donirala 30.000 doza cjepiva za potrebe cijepljenja prioritetnih skupina stanovništva Bosne i Hercegovine je veoma značajna“, izjavila je ministrica Gudeljević.

Cjepivo će biti raspoređeno tako što će 15.000 doza biti donirano Sveučilišnoj klinici u Mostaru, a ostalih 15.000 doza raspodijelit će se na ostatak stanovništva Bosne i Hercegovine.

„Ovom gestom želimo iskazati odlučnost i spremnost da pomognemo, prije svega susjedima, kako bi cijeli ovaj proces borbe protiv koronavirusa bio što uspješniji. Kad govorimo o borbi protiv COVID-a, niti jedna zemlja nema taj luksuz da se bori sama, jer radi se o globalnoj pandemiji. Učinkovita provedba cijepljenja je zapravo jedini izlaz iz epidemije.

Raduje me da su naši kolege u Bosni i Hercegovini prepoznali važnost i odgovornost u smislu osiguravanja dostupnosti cjepiva svojim državljanima. Također, raduje me da su uspostavljeni mehanizmi kojima se dolazi do cjepiva i nadam se da će sve više cjepiva dolaziti u Bosnu i Hercegovinu i druge zemlje regije jer to nam je svima u interesu“, objasnio je ministar Božinović.

Kroz Mehanizme Europske unije Republika Hrvatska, zajedno s ostalim državama članicama, predstavlja značajne donatore cjepiva kroz sistem COVAX-a. Obaveza koja je preuzeta na globalnom nivou iznosi 2,2 milijarde cjepiva tokom 2021. godine, od kojih bi nešto više od milijardu i 300 miliona doza trebalo bi biti raspoređeno među 92 zemlje svijeta koje imaju niži ili srednji prosječan dohodak po glavi stanovnika.

Na zadnjem Europskom vijeću donesena je ad hoc odluka o dodatnih 100 miliona doza koje će Europska unija osigurati zemljama u svom susjedstvu.

„Kroz cijelu krizu sa koronavirusom pokazujemo visok nivo solidarnosti s našim susjedstvom, kao što je i Hrvatska osjetila solidarnost drugih zemalja. Moramo jedni drugima pomagati, bilo kroz podizanje kvalitete zbrinjavanja stanovnika u bolnicama kao što je slučaj u Bosni i Hercegovini, prije svega Sveučilišnoj bolnici u Mostaru, bilo kroz sve one donacije koje su bile vezane uz zaštitnu opremu, koje u početku nije bilo.“, istaknuo je ministar Božinović.

„Ovim putem želim još jednom zahvaliti Vladi Republike Hrvatske i svima onima koji su dali svoj doprinos da se realizira ova donacija. Ona je od velikog značaja za sve koji žive u Bosni i Hercegovini. Ovo je dokaz našeg prijateljskog odnosa, a Republika Hrvatska je pokazala da vodi računa i brine o svojim susjedima“, zaključila je ministrica Gudeljević.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)