Smrknuta lica učesnika: Zašto je propao sastanak Vučića i Thacija

Anadolija
Smrknuta lica učesnika: Zašto je propao sastanak Vučića i Thacija
Mogućnost postizanja konačnog pravno obavezujućeg sporazuma trenutno su jako mali, izjavio je večeras u Briselu predsjednik Kosova Hashim Thaci nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sastanak je održan uz posredovanje visoke predstavnice EU Federice Mogherini. 

Kosovski predsjednik je naveo da teme o kojima se razgovara i o kojima će se razgovarati nisu lake, ali da je u interesu obje zemlje da se postigne mirovni sporazum koji bi i Kosovu i Srbiji otvorio evropsku perspektivu, a Kosovu i globalnu perspektivu i napredak. 

"Ostaje da se vidi u budućnosti kako će se kretati stvari, ali mogu ponoviti da to nije lak izazov suočiti se ovdje sa svom tom aparaturom Srbije. Zbog toga mislim da je u interesu da cijela kosovska politička scena bude hrabra, energična i odlučna da dođe ovdje i svi se suočimo i postignemo napredak", kazao je Thaci novinarima nakon završenog sastanka. 

Thaci je naglasio da je pravi moment za suočavanje s velikom preprekom, zvanom Srbija i Aleksandar Vučić i njihovom arogantnom ofanzivom u odnosu na državu Kosovo. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu da će se dijalog sa Prištinom nastaviti kada albanska strana povuče "protivpravne odluke".

"Dijalog će se nastaviti kada Priština povuče svoje protivpravne odluke. Uvijek smo spremni da razgovaramo o budućnosti i kompromisima", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije, poslije razgovora s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

On je rekao da je Priština najavila osnivanje Vojske Kosova i slanje jednog garnizona na sjever, gdje žive Srbi, ali da to Srbija neće dozvoliti.

Vučić je rekao da su pred Srbijom "teški dani u političkom smislu" jer je Priština protivpravno suprotno CEFTA sporazumu uvela dodatne takse na robu iz Srbije (i BiH) i da Albanci žele da otmu elektroprenosnu mrežu, koja je u nadležnosti Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije