Priština / Udar na privredu: Vlada Kosova uvela porez od 10 posto na proizvode iz BiH

06. 11. 2018. u 16:43:00 Anadolija

Shares: 0

Vlada Kosova je danas usvojila odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda proizvedenih u Srbiji te Bosni i Hercegovini.

Kako je saopćeno iz Vlade, zaštitne mjere podrazumijevaju porez od deset procenata na sve proizvode uvezene na Kosovo, a koji potiču iz Republike Srbije i Bosne i Hercegovine. Od ovih mjera biće izuzeti proizvodi međunarodnih brendova proizvedenih u ove dvije zemlje. 

Ministar trgovine i industrije Endrit Shala predstavljajući prijedlog zaštitnih mjera naveo je da će se porez uvesti na sve proizvode, među kojima su mlijeko i  mliječni proizvodi, jabuke, higijenski proizvodi, tekstil, brašno, građevinski materijal, slatki keksi, sokovi, lijekovi, voda, alkohol, duvanski proizvodi, mašine, i drugo.

Zamjenik premijera Enver Hoxhaj je kazao da Srbija mnogo para troši na lobiranje protiv Srbije, a budžet Srbije se puni i parama građana Kosova kroz uvoz robe iz Srbije. Takođe je istakao da se time štite i domaći proizvođači na Kosovu. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA