Kosovski glumci jedva doputovali u Sarajevo, večeras Bordel Ballkan

Radiosarajevo.ba
Kosovski glumci jedva doputovali u Sarajevo, večeras Bordel Ballkan
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Agon Muftari (lijevo) i Armend Baloku
Program 58. festivala MESS u petak se nastavlja gostovanjem Kosovskog narodnog pozorišta iz Prištine.

"Jako mi je drago da smo ovdje i govorimo na konferenciji za medije, sad se čini da je sve divno. Ali ne možete zamisliti kako je izgledao dolazak u Sarajevo. Najprije vize koje smo morali dobiti, a potom sve te barijere i granice. jako smo sretni da smo ovdje", ispričao je Agon Muftari, umjetnički direktor Narodnog pozorišta Kosova na današnjem susretu s novinarima.

Predstava sa kojom su stigli - Bordel Ballkan, od samog je početka vezana uz opstrukcije i probleme. Dan uoči premijere u Prištini na ulice su izašli ratni veterani zahtijevajući da se predstava zabrani. 

"Nama se učinilo da se možda previše pažnje posvećuju tetru, ali je to utvdilo naše uvjerenje da smo na pravom putu. Kao što se i u predstavi kaže - najviše prava očekuju oni koji su najglasniji, a pokazalo se da ovom predstavom pokušavamo zaustaviti one koji su najglasniji. I sam dramski pisac Jeton Neziraj bio je pod stalnim prietnjama, čak i fizičkim prijetnjama na život. Tada smo shvatili da smo mi, kao teatar, ispunili svoju misiju i progovorili o tome", ispričao je Muftari.

Radi se o interpretaciji Esholove Orestije na balkanski način. Obuhvaćen je posljeratni period i rat, na jedan veoma pesimističan i mračan način. 

"To je predstava o moralnoj degradaciji i lažnim uvjerenjima. U momentu kada sam  pročitao tekst  pomislio sam na redatelja Andraša Urbana. Negov stil mi se učinio najprikladniji za to", rekao je.

O radu s redateljem koji ni jednom predstavom publiku ne ostavlja ravnodušnu, govorio je i jedna od glumaca predstave Borden Ballkan Armend Baloku

"Čuli smo da je Andraš radio u svim držaavama ex-Jugoslavije i bilo nam je interesantno što će raditi i s nama. Mada, put kojim je nastajala predstava je čudan. Radili smo oko dva mjeseca, od čega smo prvi mjesec samo razgovarali. Pričali smo mnogo, svako od nas je govorio o svom viđenju rata ili stvrnosti. Mjesec dana smo opičali, dvije sedmice smo čitali tekst i ostalo je samo dvije sedmice za rad na predstavi. To nam se tada činilo nemoguć pristup ali sada smo svjesni da je sve to bilo jako korisno. Orestiju smo znali odranije i to nam je pomoglo da dođemo do premijere. Inače, predstava je u izvođačkom smislu jako teška, žestoka, sto minuta stopostotne energije", ispričao je kosovski glumac.

 

Predstavu možete pogledati večeras, s početkom u 19,30 u Narodnom pozorištu u Sarajevu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije