Crnogorska predstava "Leptir" oduševila festivalsku publiku

V. A. Z.
Crnogorska predstava "Leptir" oduševila festivalsku publiku
oficijelna fotografija / Predstava Leptir u režiji Andraša Urbana
Burnim ovacijama pozdravljeno je troje protagonista predstave "Leptir" koja je sinoć izvedena u okviru 58. Festivala MESS.

U izvrsnoj režiji Andraša Urbana, kojeg je bh. publika upoznala i kao autora predstave "What is Europe", a na ovaj MESS su mu uvrštene čak dvije predstave, ovaj put vidjeli smo žestoku jednočinku koja na sirov način govori o porodičnim odnosima. Predstavu je postavilo Kraljevsko pozorište Zetski dom iz Crne Gore, a u njoj glume izvrsni: Ana Vujošević, Srđan Grahovac i Dejan Ivanić

Predstava "Leptir - vježba rođenja" nastala je na tekst Aleksandra Radunovića. Radnja  je smještena u savremenu Crnu Goru, u svijet kamatara, vlasnika kasina, djece koja umiru od loše droge i skorojevićkog mentaliteta u kojem  "čast i čojstvo" imaju isključivo manifestnu ulogu. 

Riječ je o tekstu kroz koji se dekonstruizira porodica i razbijaju mitovi, koji na radikalan način prikazuje radikalnu stvarnost.  

Predstava protiče u britkim verbalizacijama, kroz glasan dijalog u čijem je fokusu osoba koje nema - mladić preminuo od loše droge. Njegovi otac, majka i tetak svađaju se oko madićevih dugova, a svaka replika otkriva dublji jaz i anomalije tipične za savremeno, postranzicijsko otuđeno društvo, karakteristično ne samo za Crnu Goru već i za širi prostor Balkana. Kroz srozavanje vrijednosti, uništenje porodice i pojedinca, na površinu isplivava tradicija, ali koja u ovako iščašenoj stvarnosti može jedino izgledati tragikomično. 

Redatelj Urban pojačava napetost dijaloga korištenjem zvučne opreme na sceni, mikrofona i sintetizatora za glas kojima upravljaju sami glumci. Konstantnom, "ležećom" i brujajućom elektronskom muzičkom kulisom postiže se gradacija tenzija a kulminacija dolazi kroz korištenje tradicionalnog pjevanja uz gusle,  čija epika u ovom slučaju dobija groteskni karakter.

"Dekonstrukcija porodice uovoj predstavi ide suprotnim smjerom - kako iz porodice kao jednog mikrosvijeta možemo doići do širih društvenih značenja. Pratimo troje ljudi koji velikom brzinom idu prema provaliji. Ljudski odnos je doveden do bestijalnih geranica, a prošlost ruši mogućnost ponovnog rođenja", pojasnio je na press konferenciji nakon predstave Andraš Urban

Istom prilikom, Lidija Dedović, direktorica pozorišta Zetski dom iz Cetinja, podsjetila je da je ovaj tekst odabran zahvaljujući nagradi pubike koju je dobio. Radi se o rijetkom primjeru da se nacionalni kontekst Crne Gore problematiriza na ovaj način, te je upravo zbog toga kao redatelj pozvan "neko sa strane", u ovom slučaju redatelj koji dolazi iz Subotice. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije