Otvoren 58. Mess - Praznik teatra u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Otvoren 58. Mess - Praznik teatra u Sarajevu
/ Nagrada Sound of MESS

Otvoren za sve - ovo je moto pod kojim će se u narednih osam dana odvijati najstariji festival u jugoistočnoj Evropi - internacionalni teatarski festival Mess.

Teatarski praznik / Danas djeca otvaraju Mali MESS - srca otvorenog za sve


Teatar / U subotu počinje 58. Mess, otvara ga Consanza Marcas sa svojim ansamblom


Fabrika / Video 58. festivala MESS: Vizual inspiriran italijanskim skulptorom


Jedinstvene predstave / Predstave o vrtlogu historije i čovjeka na 58. festivalu MESS

Pokrenut u Sarajevu davnih šezdesetih kao "Festival malih i eksperimentalnih scena", Mess je danas jedan od najvažnijih teatarskih događaja u ovom dijelu Evrope, i naš prozor u svijet vrhunske umjetnosti.

Svečano otvorenje festivala proteklo je u duhu otvorenosti i inkluzivnosti. Violončelistica Belma Alić odsvirala je sonatu Mađarskog kompozitora Gyorgyja Ligetija (koji je i sam bio pripadnik manjine) uz koju je na simboličan način odaje počast izbjeglicama i svim obespravljenim na ovom svijetu.

U svojoj suštini, Mess je otvorena manifestacija multikulturalizma i kozmopolitizma, rečeno je na otvaranju.

Dvadeset i tri predstave iz sedamnaest zemalja sa četiri kontinenta natjecat će se za Nagrade - Lovorove vijence. Uz ovo, za najmlađu publiku odvija se i Mali Mess, a održat će se i niz pratećih događaja.

Radiosarajevo.ba kao dugogodisnji medijski partner festivala, i ove godine dodijelit će svoju nagradu "Sound of Mess" za najbolje korištenje zvuka i muzike i auditivnost pozornice.

Zvanični program započeo je predstavom "Otvoreni za sve" teatra Dorkypark iz Berlina, koja govori o Romima u Evropi i u kojoj glume, plešu i sviraju romski izvođači. Subotnji program nastavio se predstavom "Deveta" koja je stigla iz Slovenije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije