Punk nije mrtav - nalazi se u predstavi 'What is Europe'

Radiosarajevo.ba
Punk nije mrtav - nalazi se u predstavi 'What is Europe'
/ Foto: Velija Hasanbegovic

O nekadašnjoj Jugoslaviji neki govore s nostalgijom i sjetom, neki s mržnjom i prezirom, a akteri predstave What is Europe o bivšoj zajedničkoj domovini govore kroz žestoki punk.

 
What is Europe je nastala na osnovu eseja novosadskog pisca Laszla Vegela, a režirao ju je subotički redatelj Andraš Urban. U produkciji Scene MESS predstava je praizvedena sinoć (nedjelja 31. januar 2016.) u maloj dvorani Doma Oružanih snaga. 
 
Prva i druga repriza na programu su u ponedjeljak i utorak 1. i 2. februara. Ne propustite priliku da vidite ovu sjajnu predstavu. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Festivala MESS, a dvoje slušatelja ima priliku osvojiti ih u našem Jutarnjem programu. 
Kako izgleda pogled prema obećanoj Evropi iz donjeg rakursa - pitaju se vojvođanski autori, unoseći u svima poznatu priču pojedinosti perspektivu "manjinaca s nekoliko duša". 
 
Vegel za sebe kaže da je "Balkanski Mađar", a kao takvog ga čudno gledaju kako u matičnoj državi Srbiji, tako i u postojbini predaka Mađarskoj. Za jedne je nedovoljno Srbin, za druge nedovoljno Mađar, a sam autor na to će reći da za njega nacionalni identitet nije dovoljan jer ostati samo u njemu je kao živjeti u ljušturi. 
 
Koncept Jugoslavije davao je makar prividno utočište kompleksnim identitetima, no autori predstave za starom Jugom ne isplaču ni suzu. Prije bi se moglo reći da joj se, kroz žestoki teatarski izraz, rugaju, jer je dozvolila da njeni sinovi i kćeri koje je klesala od bratstva i jedinstva postanu svirepe i krvoločne bratoubice
 
Ovu transformaciju, Andraš Urban prikazao je kroz intenzivnih sedamdesetak minuta kroz koje vas tri glumice i tri glumca ne ostavljaju da predahnete. Ljutite deklamacije teksta isprepliću se s agresivnom muzikom koju glumci bespoštedno izvode na sceni i vi bivate uvučeni u jednu teatarsku raspravu u kojoj se svi pitaju - šta je kraj priče? 
 
Šta je kraj naših uzburkanih, nacijom zadojenih tranzicija? Šta je rješenje za sve nas, manjince s nekoliko duša?  Da li smiraj nalazimo u Evropi? 
 
Publika na sinoćnjoj premijeri prepoznala je sve kvalitete ove predstave i njene aktere i autorski tim nagradila dugotrajnim ovacijama. 
 
Posebno treba pohvaliti sjajni glumački tim koji je, recimo i to, uloge u ovom projektu dobio na audiciji. Mirna Kreso je pravo otkriće - glumica i izvrsna pjevačica koju, nažalost, veoma rijetko imamo priliku vidjeti na daskama bh. pozorišta.  Uz nju, na sceni se nisu štedjeli ni  Benjamin Bajramović, Amar Čustović, Dženana Džanić, Sanin Milavić i Vedrana Seksan. 
 
Monokromatsku vizualnost predstave potvrdili su i odlični kostimi Lejle Hodžić, a muzika Irene Popović je dala onaj finalni izgled zbog kojeg ovu predstavu s pravom nazivaju anarhističko-punkerskom. 
 
Nadajmo se da joj predstoji dug teatarski i festivalski život.    
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije