Novi Pazar: Interes Bošnjaka Sandžaka je da "srpska država Srbija" iščezne

Radiosarajevo.ba
Novi Pazar: Interes Bošnjaka Sandžaka je da "srpska država Srbija" iščezne
Lista "Samoopredjeljenje" saopćila je danas da u potpunosti stoji iza svega što je izjavio njen nosilac Sulejman Ugljanin nakon objavljenih prvih rezultata izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Navode da pod terminom "srpska država Srbija" podrazumevaju paralelne sigurnosne i pravosudne strukture Srbije koje su odgovorne za genocid i druge zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

Oni su u saopćenju za javnost, uz koje su dostavili i transkript Ugljaninovog govora, istakli da je on ukazao na tu opasnu pojavu u Srbiji, a što srbijanski mediji nisu u cjelosti prenijeli.

"Te iste strukture 'srpske države Srbije' i danas su prisutne u sistemu Republike Srbije i umnogome kreiraju diskriminatorsku politiku prema Bošnjacima i Sandžaku i predstavljaju realnu opasnost za Bošnjake", navodi se u saopćenju.

U toj listi ističu da su izlaskom na izbore po manjinskom izbornom zakonu pokazali svoj legalistički pristup u rešavanju nerešenih bošnjačkih pitanja, kao i što Bošnjaci, kroz političke stranke i Bošnjačko nacionalno vijeće, to rade poslednjih skoro 30 godina.

"Interes Bošnjaka Sandžaka je da 'srpska država Srbija' iščezne, a da kroz ustavne reforme učestvujemo u izgradnji Republike Srbije, države svih njenih građana, zasnovane na vladavini prava u kojoj će Bošnjaci biti konstitutivan narod, a Sandžak autonomna pokrajina", saopćilo je "Samoopredjeljenje".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije