Sarajevska ratna doktorica: "Ako se ne cjepimo, opet ćemo puniti groblja"

8
Radiosarajevo.ba
Sarajevska ratna doktorica: "Ako se ne cjepimo, opet ćemo puniti groblja"
PrtScr/Dnevnik.hr / Dr. Alemka Markotić

Delta soj koronavirusa potvrđen je jučer zvanično i u Bosni i Hercegovini, a nekoliko dana ranije i u zemljama regije.

U Hrvatskoj je saopćeno kako je porastao broj novozaraženih tokom ove sedmice.

Alemka Markotić, direktorica Infektivne klinike pozvala je građane na vakcinisanje kako se ne bi ponovo dogodile pune bolnice.

“Iako u našoj bolnici nema puno pacijenata, dosta smo toga vidjeli u posljednjih godinu i pol i ne želimo to opet vidjeti, ali mogli bismo opet. Dva su razloga zbog kojih bi takve slike iz bolnica mogli ponovno gledati.

Prvo, delta varijanta brzo se širi, a drugo, pučanstvo se nije dovoljno procijepilo. Uzmemo li za primjer Ujedinjeno Kraljevstvo i njihovih 48 posto, vidjet ćemo da je to nedovoljno, piše Jutarnji.hr.

Delta varijanta koronavirusa preuzela je 95 posto svih izolata. Pred nama je izbor ili cijepljenje ili će zimmer frei ostati frei, djeca biti na online nastavi, starci biti zatvoreni, a mi ćemo ponovno puniti bolnice i groblja. Ne budimo kukavice, pružimo rame za ta dva mala uboda. Ako se cijepimo, možemo imati normalni život”, zaključila je Markotić, doktorica koja je radila i za vrijeme agresije u ratnom Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije