Hoffman: Važno pojašnjenje za sve one koji planiraju putovati u Hrvatsku

2
Radiosarajevo.ba
Hoffman: Važno pojašnjenje za sve one koji planiraju putovati u Hrvatsku
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Odluka koja mijenja režim za ulaske državljana BiH u Hrvatsku te za državljanine koji dolaze iz trećih država ne primjenjuje se dok ne bude dostavljena zvanično.

Potvrdio je ovo Svevlad Hoffman, glavni inspektor i savjetnik direktora Granične policije BiH za portal Radiosarajevo.ba.

"Do tada, primjenjuje se stara, odnosno, važeća odluka", rekao je Hoffman.

Odluka će se provoditi kada se objavi  u Službenim novinama Republike Hrvatske, što se još uvijek nije dogodilo.

Podsjetimo, Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske jučer je saopćio da će od 1. do 15. jula važiti izmijenjeni uslovi prelaska hrvatske granice.

"Osobe koje dolaze iz trećih zemalja, a nalaze se na listi tzv. aneks prvi preporuka veća, više ne moraju da imaju poseban razlog za dolazak u Hrvatsku, ali moraju da podnesu jedan od tri dokaza", rekao je jučer Božinović.

Hrvatski Zavod za javno zdravlje će na svom sajtu redovno objavljivati popis zemalja na čije državljane će se primijenjivati posebne epidemiološke mjere.

Svi koji iz BiH putuju u Hrvatsku neće morati imati negativan PCR ili brzi/antigenski test ukoliko su vakcinisani protiv koronavirusa (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V, Sinopharm), tačnije, ako je prošlo 14 dana od primitka doze u slučaju jednodozne vakcine (Janssen/Johnson&Johnson).

Također, osobe koje su preboljele COVID-19 u zadnjih šest mjeseci uz potvrdu mogu ući u Hrvatsku.

S druge strane, građani koji ne ispunjavaju ove uslove i dalje će prilikom prelaska granice morati pokazati negativan PCR test ili antigenski test.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije