Od 1. jula novi uslovi ulaska u Hrvatsku: Nema nekontrolisanog prelaska granice

9
Radiosarajevo.ba
Od 1. jula novi uslovi ulaska u Hrvatsku: Nema nekontrolisanog prelaska granice
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Od 1. do 15. jula važit će izmijenjeni uslovi prelaska hrvatske granice, saopćio je danas ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović.

"Od 1. jula na nivou Evropske unije (EU) stupa na snagu primjena EU digitalnih covid potvrda", podvukao je Božinović.

Dodao je da je njihova odluka s tim usko povezana, jer će svi građani EU koji imaju potvrdu moći bez ikakvih ograničenja da uđu u Hrvatsku.

On je istakao da je za očekivati da potvrdu neće imati svi, te da će oni koji nemaju potvrdu moći da prijeđu granicu uz potvrdu o vakcinaciji, potvrdu o preležanom Covidu-19 ili nedavnom testiranju (brzi antigenski test ne stariji od 48 sati ili PCR test ne stariji od 72 sata).

Onda je govorio i o turistima koji dolaze iz trećih zemljama, gdje pripadaju i državljani Bosne i Hercegovine i potvrdio današnju informaciju do koje je došao portal Radiosarajevo.ba.

"Osobe koje dolaze iz trećih zemalja, a nalaze se na listi tzv. aneks prvi preporuka veća, više ne moraju da imaju poseban razlog za dolazak u Hrvatsku, ali moraju da podnesu jedan od tri dokaza", istakao je Božinović.

Državljani Bosne i Hercegovine, kako je ranije danas napisao portal Radiosarajevo.ba, više neće trebati  imati unaprijed plaćen smještaj, ukoliko žele boraviti u Hrvatskoj.

"Takva odluka se očekuje svakog dana. Riječ je o novom setu mjera koje će na snazi biti od 1. srpnja", nezvanično su potvrdili za naš portal iz MUP-a Hrvatske, a što je danas potvrdio ministar Božinović.

Prema njegovim riječima, hrvatski Zavod za javno zdravlje će na svom sajtu redovno objavljivati popis zemalja na čije državljane će se primijenjivati posebne epidemiološke mjere.

"Mi sa svim ovim odlukama želimo da najviše što je moguće kontrolišemo epidemiološku situaciju, a granica u tome ima veliku ulogu u vrijeme sezone. Također, ovom odlukom šaljemo jasnu poruku da nema nekontrolisanog ulaska u Republiku Hrvatsku", naglasio je Božinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije