!/ Za turiste iz Srbije u RH na snazi druga pravila od onih iz BiH: "Ovo je diskriminacija!"

30. 06. 2021. u 11:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Od 25. juna državljani Srbije mogu ulaziti u Hrvatsku bez ikakve Covid potvrde, pod istim uvjetima koji su bili na snazi prije epidemioloških mjera, dok državljani BiH to još uvijek ne mogu.

Iako se najavljivalo da će do 30. juna biti uvedena iddentična pravila za građane BiH koja važe i za Srbiju, do srijede u podne to se još nije dogodilo.

Građani i političara u Bosni i Hercegovini pitaju se: zašto smo građani drugog reda?!

Mnogi od njih, zbog mjera na granici, neće na Jadran, javlja RTL.

"Zaista mogu reći da je previše procedure, previše papira. Od punomoći, ZK izvatka iako imamo ovdje stan. Od briseva. Znači, stvarno je to previše stresno. Da lično nemamo stan vjerojatno ne bih dolazila", rekla je Aldijana iz Sarajeva.

Testovi povećavaju trošak ljetovanja. No, neki ipak nisu mogli odoljeti poput Kemala iz Bugojna.

"Pošto smo se prijavili ono online na Enter Croatia tako da su imali sve podatke i bez problema su prošli. Imali smo negativne ove brze antigenske testove i to je to. Nisu nas uopšte ni pitali imamo li smještaj plaćen", kazao je Kemal iz Bugojna.

Državljani Bosne i Hercegovine, kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, uskoro više ne bi trebali imati unaprijed plaćen smještaj ukoliko žele boraviti u Hrvatskoj.

"Takva odluka se očekuje svakog dana. Riječ je o novom setu mjera koje će na snazi bitzi od 1. srpnja", nezvanično su potvrdili za naš portal iz MUP-a Hrvatske.

Naravno, vrata Hrvatske otvorena su za sve koji su izvršili imunizaciju vakcinama koje je priznao europski regulator EMA, a to su AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna i Johnson&Jonhson, već i za one koji su primili vakcine koje EMA nije odobrila, ali koje se koriste u pojedinim zemljama EU-u, poput ruskog Sputnjika V i kineskog Sinopharma, uprkos tome što nemaju dozvolu EMA-e.

“Za ulazak u Republiku Hrvatsku priznaju se četiri cjepiva koje je odobrila EMA: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Jonhson te još dva cjepiva koja se koriste u drugim članicama EU i to Sinopharm i Sputnik V”, odgovorili su iz MUP-a Hrvatske na upit portala Radiosarajevo.ba.

Hrvatski ministar Davor Božinović rekao je da referentni centar za epidemiologiju utvrđuje popis sigurnih zemalja, te da misli da će od danas na tom popisu biti i BiH.

Na pitanje kako to da državljani Srbije smiju ući u Hrvatsku bez kriterija, odgovorio je da odluka o prelasku granice ističe potkraj ovog mjeseca, a nova će biti donesena u sljedećih nekoliko dana za razdoblje od 1. jula.

Tu se svakako očekuju mjere za državljane Bosne i Hercegovine, jer je u ovom trenutku je cijela Europa u zelenom.

'Epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini je jako korektna i ne vidim niti jednog razloga da bismo radili ovakav vid diskriminacije. Govorim i kao Hrvat i kao predsjednik strane koja dolazi iz hrvatskog naroda da je nužno čim prije promijeniti ove odluke i omogućiti i građanima Bosne i Hercegovine, a naročito državljanima Republike Hrvatske, a takvih je preko 500.000', pojasnio je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović za RTL.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)