Reakcija iz Europske unije na propali susret Kurtija i Vučića  

2
Radiosarajevo.ba
Reakcija iz Europske unije na propali susret Kurtija i Vučića  
Foto: Twitter / Vučić i Kurti na sastanku s Lajčakom i Borellom

Predsjednik Srbije Vučić i premijer Kosova Kurti saglasili su se danas da nema potrebe za daljim razgovorima o prijedlogu Europske unije, odnosno 'Sporazumu o putu normalizacije između Kosova i Srbije'.

"Strane su izrazile spremnost da nastave sa implementacijom Sporazuma", saopštio je visoki predstavnik Europske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell, nakon zajedničkog sastanka sa Aleksandrom Vučićem i Albinom Kurtijem u Briselu.

Kako se dodaje, potrebni su dalji pregovori kako bi se utvrdili specifični modaliteti implementacije odredbi, a Borrell će sazvati još jedan sastanak dvojice lidera tokom marta sa ciljem da se finaliziraju razgovori o Aneksu implementacije, koji će voditi fazu implementacije Sporazuma, piše Radio Slobodna Evropa.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

"Tekst sporazuma biće objavljen na sajtu službe EU uskoro", poručio je Borrell.

EU je podsjetila obje strane na njihovu obavezu da sprovode sve prethodne sporazume o dijalogu, koji ostaju važeći i obavezujući, a u međuvremenu, kako se navodi - specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak će posjetiti Kosovo i Srbiju kako bi nastavio sa današnjim razgovorima i pripremio se za sljedeći sastanak na visokom nivou.

Obje strane su se složile da se uzdrže od bilo kakvih nekoordiniranih akcija koje bi mogle dovesti do obnavljanja tenzija na terenu i poremetiti ove pregovore, dodaje se u saopštenju.

Ništa od dogovora: Završen višesatni sastanak Vučića i Kurtija u Briselu

Ništa od dogovora: Završen višesatni sastanak Vučića i Kurtija u Briselu

Vučić: Težak sastanak

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u ponedeljak u Briselu imao "težak sastanak" sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem. "Vjerujem da ćemo imati mnogo sastanaka u narednom periodu", kazao je. "Koliko sam razumio, 18. (marta) moraćemo da se sastanemo na teritoriji Sjeverne Makedonije. Tada će šef vanjke politike Europske unije Borrell posjetiti region", rekao je Vučić.

Vučić je izrazio nadu da je moguće da se postignu neki kompromisi i da se radi na implementaciji postojećih dogovora. "Ali se plašim da možemo da ostanemo zaglavljeni u nečemu što je davno potpisano", naveo je Vučić u izjavi novinarima i dodao da će otkazati sve obaveze kako bi mogao sa Lajčakom da radi na planu implementacije.

"Ja sam insistirao na ZSO (Zajednica opština sa srpskom većinom), kao i europski predstavnici. Kurti nije bio spreman da to prihvati sada. Vidjećemo da li će u budućnosti", rekao je Vučić.

Sastanak u Briselu ulazi u peti sat, oglasio se Aleksandar Vučić

Sastanak u Briselu ulazi u peti sat, oglasio se Aleksandar Vučić

Na pitanje novinara da li je Srbija spremna da prizna Kosovo, Vučić je odgovorio da je Srbija u Ujedinjenim nacijama, a da Kosovo nije.

"Mi smo uvijek poštovali Povelju UN i naš Ustav, a po njemu je Kosovo i Metohija dio Srbije", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da EU očekuje izveštaj da li su Beograd i Priština nešto postigli do 23. i 24. marta kada se održava Europski savjet.

Aleksandar Vučić uoči sastanka: "Niti će biti kapitulacije, niti će biti povratka u 90-te"

Aleksandar Vučić uoči sastanka: "Niti će biti kapitulacije, niti će biti povratka u 90-te"

"I u skladu sa tim će se odnositi prema evropskim integracijama i jednih i drugih", dodao je Vučić.

On je rekao da je kosovski premijer Albin Kurti došao na sastanak "sa idejom da se nešto potpisuje", ali je naveo da se o tome nije razgovaralo.

Kurti: Nisam potpisao jer druga strana nije bila spremna da potpiše

Premijer Kosova Albin Kurti je poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da postoji saglasnost u vezi sa sadržajem europskog prijedloga za normalizaciju odnosa dvije zemlje.

Njemački mediji na Kosovu, građani poručuju: 'Ne želimo Zajednicu srpskih općina'

Njemački mediji na Kosovu, građani poručuju: 'Ne želimo Zajednicu srpskih općina'

"To je bila potvrda da je europski predlog prihvatljiv i nepromjenljiv. Napredak će se odnositi na plan implementacije. Na dobrom smo putu i u pravcu normalizacije odnosa. To je sporazum simetrije, dobrosusjedstva i saradnje u budućnosti", rekao je Kurti.

"Nisam potpisao jer druga strana nije bila spremna da potpiše. Mislim da je šteta što večeras nije potpisano, pošto smo se dogovorili", dodao je on.

Upitan da li je saglasan sa sprovođenjem sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, Kurti je rekao da je o ovom pitanju ranije govorio. "To je član 10, to je posljednja rečenica praktično posljednjeg člana i ja sam do sada dao odgovor na to", rekao je on.

Podsjećamo, kosovski premijer Albin Kurti rekao da se formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom može razmatrati uz nekoliko uslova – između ostalih, ono "mora da bude u skladu sa Ustavom i zakonima koji su na snazi u Republika Kosovo" i da ne bude monoetnička.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije