Albin Kurti: Europski prijedlog sadrži de facto priznanje

4
Fena
Albin Kurti: Europski prijedlog sadrži de facto priznanje
Foto: AA / Albin Kurti

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je danas da su saveznici te zemlje napravili europski prijedlog za Kosovo kao paket koji će unaprijediti članstvo Kosova u međunarodnom sustavu, a koji sadrži de facto priznanje i to na temelju Povelje Ujedinjenih naroda.

"Nije da smo pregovarali, prijedlog je stigao. To nije proizvod zahtjeva stranaka. Nije da sam nešto tražio, tu je. Saveznici Republike Kosovo osmislili su ga kao paket koji će unaprijediti članstvo Kosova u međunarodnom sistemu, a koji sadrži de facto priznanje, a sve na temelju povelje Ujedinjenih naroda", rekao je predsjednik Vlade Kosova tokom današnje skupštinske sjednice.

Kurti je istaknuo da je prihvatio načelo koje su tražili europski posrednici te da je tekstualni sadržaj podijelio s čelnicima opozicionih stranaka, ali ne i u Skupštini.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Vjerujem da nakon mnogo mjeseci iz tog prijedloga gotovo ništa nije nepoznato, što je dobra podloga za daljnje rasprave koje počinju sljedeći ponedjeljak", kazao je Kurti te dodao da zbog povjerljivosti tekst europskog prijedloga za Kosovo nije donio u Skupštinu, ali da su ga lideri opozicijskih stranaka prihvatili, prenose Reporeteri.

Prema njegovim riječima, sporazum sadrži međusobno priznavanje de facto forme, a također i tačku o formaliziranju statusa Srpske pravoslavne crkve.

"Formaliziranje ne znači pregovore o njenom statusu, niti raspravu o posebnim pravima, već se ona naziva vjerskom pravnom osobom, odnosno vjerskom zajednicom u zakonodavstvu Republike Kosovo", kazao je Kurti.

Kurti prihvatio francusko-njemački prijedlog, evo šta to znači za odnose Kosova i Srbije

Kurti prihvatio francusko-njemački prijedlog, evo šta to znači za odnose Kosova i Srbije

Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier rekao je da Kosovo i Srbija moraju provesti sporazume koje su potpisali kroz proces dijaloga, a to uključuje napredak prema uspostavi Zajednice srpskih općina.

"Snažno podržavamo prijedlog EU koji je na stolu. Očekujemo da će dvojica čelnika unaprijediti ovaj prijedlog na svom sljedećem sastanku", kazao je Hovenier te istaknuo kako SAD smatra da se normalizirani odnosi trebaju fokusirati na konačno međusobno priznanje.

"Napredak u dijalogu otvorit će vrata europskim integracijama i ključan je za sigurnost i stabilnost na zapadnom Balkanu", rekao je Hovenier.

Šef parlamentarne skupine Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri drži da će na stanaku kosovskog premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića 27. febriara u Briselu biti potpisan sporazum za Zajednicu općina sa srpskom većinom.

Tahiri je istaknuo da njegovo stajalište dijele još neki politički predstavnici Kosova koji smatraju da će na sastanku u Bruxellesu kosovski premijer dati "zeleno svjetlo" za Zajednicu srpskih općina.

"Premijer Kosova i srbijanski predsjednik potpisat će sporazum u ponedjeljak, koliko smo čuli tokom razgovara s različitim političkim akterima. Zatim imamo izbore na kojima će se birati legitimna tijela u četiri općine na sjeveru Kosova", kazao je Tahiri za prištinske medije.

Prema njegovim riječima, nakon toga slijede izbori gradonačelnika općina na sjeveru Kosova, dok se oko lipnja očekuje izrada nacrta statuta ZSO.

Kurti optužio Srbiju: "Oštetili su Kosovo za stotine miliona eura"

Kurti optužio Srbiju: "Oštetili su Kosovo za stotine miliona eura"

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u srijedu je kazao da je bit sporazuma Zajednica općina sa srpskom većinom te dodao da će Srbija ostati pri onome što je zaključeno na sjednici Skupštine Srbije o Kosovu.

"Svi znaju da je bit Zajednica općina sa srpskom većinom - ili ćete riješiti problem Zajednice ili mogu samo reći hvala, to je sve", rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Bivši kosovski premijer Ramush Haradinaj izjavio je da Kosovo prihvaćanjem francusko-njemačkog plana zaustavlja ruske ciljeve o destabilizaciji na Balkanu te je od premijera Kurtija zatražio da u ponedjeljak zaključi sporazum sa Srbijom.

Kosovski premijer Albin Kurti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sudjelovat će 27. februara na sastanku u Briselu, a visoki predstavnik Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell se nada da će dvije strane prihvatiti europski prijedlog kao način za normalizaciju međusobnih odnosa.

Kako je najavljeno iz Press službe Europske unije (EU), Borrell će uz podršku posebnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčáka, održati odvojene sastanke s čelnicima Kosova i Srbije s početkom u 15 sati, nakon čega će uslijediti zajednički sastanak.

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je u utorak kako se nada da će razgovori u Briselu biti usmjereni na francusko-njemačku inicijativu, a ne na "interese jedne strane".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da će se na sastanku 27. februara u Briselu svakako razgovarati o formiranju Zajednice srpskih općina na Kosovu te dodao da će "o tome morati razgovarati i europski predstavnici".

U Briselu će 27. februara biti riječi o Prijedlogu EU-a o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, a koji predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije