Ništa od dogovora: Završen višesatni sastanak Vučića i Kurtija u Briselu

0
Radiosarajevo.ba
Ništa od dogovora: Završen višesatni sastanak Vučića i Kurtija u Briselu
Foto: Twitter / Vučić i Kurti na sastanku s Lajčakom i Borellom

Sastanak premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa evropskim zvaničnicima u Briselu završen je oko 20 sati, nakon nekoliko sati razgovora.

Vučić i Kurti sastali su se sa visokim predstavnikom Evropske unije za zajedničku vanjsk politiku i sigurnost Josepom Borrellom i evropskim specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Današnji susret predsjednika Srbije i premijera Kosova najvažniji je trenutak u procesu normalizacije odnosa u posljednjih deset godina, prenosi RSE.

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Borell je u objavi na Twitteru uoči zajedničkog susreta poručio da se nada konstruktivnom pristupu obje strane.

"Pozdravio sam predsjednika Aleksandra Vučića i premijera Albina Kurtija u Briselu na sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga Beograd - Priština. Na dnevnom redu: predlog EU o normalizaciji odnosa. Nadam se konstruktivnom pristupu dve strane", napisao je Borelj.

Kako je najavljeno, od lidera se očekuje da na sastanku, 27. februara, pred posrednicima Evropske unije (EU), potvrde da prihvataju evropski plan.

Sastanak u Briselu ulazi u peti sat, oglasio se Aleksandar Vučić

Sastanak u Briselu ulazi u peti sat, oglasio se Aleksandar Vučić

"Što duže traje sastanak, to su veće šanse da se uspješno završi", rekao je jedan neimonovani zvaničnik EU, upućen u proces.

Kurti i Vučić su se prethodno odvojeno sastali sa evropskim zvaničnicima, a sastali su se i sa američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Escobarom.

Nakon sastanka se oglasio Vučić.

"Imali smo uobičajeno težak sastanak, vjerujem da će biti još mnogo sastanaka u narednom periodu, jer koliko sam razumio 18. (marta) bi trebalo da se vidimo na teritoriji Sjeverne Makedonije, tada će Borell biti u posjeti regionu, do tada bi sa gospodinom Lajčajkom trebalo da razgovaramo o stvarima za implemntaciju", rekao je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije