Radončić: Milatović je marioneta "srpskog sveta", Crna Gora će biti nova RS

6
Radiosarajevo.ba
Radončić: Milatović je marioneta "srpskog sveta", Crna Gora će biti nova RS
Foto: Al Jazeera Balkans / Šeki Radončić

Crna Gora je izgubila bitku, ali ne i rat, kaže za portal Radiosarajevo.ba ugledni crnogorski novinar i publicista Šeki Radončić nakon što je u drugom krugu predsjendičkih izbora u Crnoj Gori Mila Đukanovića uvjerljivo pobijedio kandidat prosrpskog pokreta "Evropa sad" Jakov Milatović.

Pobjednička orgijanja

Dok javnost u regiji gleda proslave sa srpskim trobojkama i pojedince u četničkim uniformama, nameće se pitanje kuda ide Crna Gora. A i regija...

"Kuda ide Crna Gora nakon probjede na predsjedničkim izborima kleropopuliste Jakova Milatovića možda nabolje pokazuju pobjednička orgijanja i šenlučenja širom Crne Gore, te popovska tzv. mrtvačka zvona za "pokojnog" Mila Đukanovića, simbola suverene građanske i multietničke Crne Gore", govori Radončić za Radiosarajevo.ba.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

A kada sahranjujete simbola jedne dražave, dodaje Radončić, onda sahranjujete i državu koju on predstavlja. 

"Ako ovome dodamo i činjenicu da su novom frontmenu "srpskog sveta", Jakovu Milatoviću, na pobjedi prvi čestitali njegovi mentori Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, a iza scene i Patrijarh Porfirije, onda je kristalno jasno da je Đukanovićeva multietnička i građanska Crna Gora izgubila bitku sa „srpskim svetom". Do juče nazivanim "velikom Srbijom". Što ne znači da će Crna Gora, u konačnici, izgubiti i rat", naglasio je. 

Naredna bitka

Prema riječima Radončića, naredna velika bitka će se dogoditi 11. juna, na crnogorskim parlementarnim izborima.

"Đukanović je iza ovog poraza ostavio respektabilnu vojsku od 160. hiljada glasača. Što je garant da će on i njegovi koalicioni partneri, u najmanju ruku, biti snažna opozicija, koja se može vratiti na vlast prvim proklizavanjem prosrpskih partija i pokreta. Pogotovu što nam istorija govori da se iza parole "Samo sloga Srbina spašava", ili "Evropa sad", kriju posvađani i sujetni partijski lideri, koji gledaju da slome vrat jedni drugima", smatra Radončić.

Refleksije na BiH

Bosna i Hercegovina je, velim, u Đukanovićevoj Crnoj Gori imala iskrenog susjeda i prijatelja, koji je prihvatao nepovredivost njenih granica i multietničko i građansko ustrojstvo. 

Bez – za razliku od drugih - ikakvih pretenzija na njene teritorije. 

"Dolaskom Jakova Milatovića na čelnu poziciju Crne Gore strepim da će, pošto je on marioneta srpskog sveta, BiH u Crnoj Gori dobiti novu Republiku Srpsku, a u Milatoviću – Milorada Dodika. Jer, što mačka rodi, to miša lovi. Milatović neće moći dalje od šinjela iz kojeg se iznjedrio: Aleksandra Vučića i Srpske pravoslavne crkve (SPC). Dakle, neka je Bog na pomoći i Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori", zaključio je Radončić.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije