Filipović i Radončić o maltretiranju albanskog profesora: Ovo je sramota, Dritan zataškava!

5
F. V.
Filipović i Radončić o maltretiranju albanskog profesora: Ovo je sramota, Dritan zataškava!
Foto: Privatni album / Šeki Radončić i Ljubomir Filipović

Snimak maltretiranja albanskog državljanina od strane crnogorskog policajca, koji je objavljen je na Facebook stranici Podgorički vremeplov, izazvao je oštre reakcije u Crnoj Gori, ali i susjednoj Albaniji.

Incident se desio na crnogorsko-albanskom graničnom prelazu Sukobin – Murićani, nedaleko od Ulcinja.

Albanska alternativa najoštrije je osudila incident, navodeći da je albanski državljanin na snimku Petraq Milo, univerzitetski profesor i bivši savjetnik za javne finansije i monetarnu politiku premijera Albanije.

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Na snimku se u jednom trenutku vidi i čuje kako muška osoba iz vozila kaže službenicima policije da "nije uradila ništa".

Potom se čuje policajac koji kaže: "Kol'ko možeš da pričaš, sad bi mu vilicu slomio…", a potom grubo hvata za lice stranca u automobilu.

Policijsko maltretiranje

Posted by Podgorički vremeplov on Tuesday, February 21, 2023

Na snimku se zatim čuje: "Ostavi telefon", dok policajac nasilno izvlači stranog državljanina iz automobila.

Snimak iz Crne Gore šokirao Balkan: Pogledajte šta policajac radi profesoru iz Albanije

Snimak iz Crne Gore šokirao Balkan: Pogledajte šta policajac radi profesoru iz Albanije

Društvena klima

Ugledni crnogorski politički analitičar Ljubomir Filipović kaže za Radiosarajevo.ba da je „sramotno ponašanje pripadnika crnogorske policije je s pravom izazvalo ogorčenje albanske i crnogorske javnosti“.

„Ne može postojati opravdanje za ovakav postupak. Nažalost, društvena klima u Crnoj Gori je poremećena posebno od promjene vlasti u Crnoj Gori. U Rožajama se u crkvi iscrtava islamofobni ikonostas, u Budvi tuku momke zbog crngoorskih pjesama, na stadionima se pjevaju antialbanske i antibošnjačke pjesme. U crnogorskoj policijskoj akademiji se navija za Srbiju protiv Crne Gore“, kaže Filipović.

Raduje i ohrabruje, veli, činjenica da su ovaj incident na društvenim mrežama osudili mnogi građani Crne Gore bez obzira kojoj etničkoj i vjerskoj zajednici da pripadaju.

„Policija treba da odmah odgovornog identifikuje i kazni, a brojne komentare Albanaca o čestom diskriminatornom ponašanju naše policije na granici sa Albanijom treba ozbiljno shvatiti“, ocijenio je Filipović.

Prema riječima Šekija Radončića, poznatog crnogorskog novinara i publiciste, autora knjiga o policijskoj torturi na Balkanu „Crna kutija 1 i 2“ koje su objavljene u Podgorici 1996. i 2000. godine kaže da je ovo što se dogodilo na crnogorsko-albanskom graničnom prelazu Sukobin blizu Podgorice klasična policijska tortura nad uglednim univerzitetskim profesorom i savjetnikom premijera Albanije.

„I ovaj slučaj zorno pokazuje da je crnogorska policija ustvari ogledalo sadašnje velikosrpske i šovinističke vlasti u Crnoj Gori. Predvođene v. d. premijera Dritanom Abazovićem. Prosto je šokantno gledati kako crnogorski policajac naoružan mržnjom, bez ikakvog povoda, udara po licu i ustima starijeg albanskog državljanina,  koji sjedi za volanom  vezan pojasom, na silu ga izvlači iz automobila a zatim zlostavlja sa kolegama“, rekao je Radončić.

Šeki Radončić: RS je logistička baza SPC-a za izazivanje građanskog rata u Crnoj Gori

Šeki Radončić: RS je logistička baza SPC-a za izazivanje građanskog rata u Crnoj Gori

Pokušaj zataškavanja

Da je aktuelna policija samo produžena ruka sadašnje crnogorske vlasti, napominje Radončić, govori i činjenica da se ova policijska tortura dogodila prije 35 dana, a da rukovodstvo MUP-a i crnogorsko Tužilaštvo nisu pokrenuli odgovornost policajaca koji su učestvovali u ovom odvratnom slučaju, kao i njihovih pretpostavljenih.

„Što govori da je u zataškavanju ovog šovinističkog čina učestvovao i aktuelni ministar policije Filip Adžić, desna ruka i partijski drug Dritana Abazovića. A time, dakako, i sam Dritan Abazović.  Da je Crna Gora normalna država kao što nije, policajci i njihovi starješine bi već bili krivično procesuirani, a ministar policije Filip Adžić bi bio  smijenjen.  Inače, ovakvo postupanje crnogorskih policajaca je samo nastavak policijskih tortura motivisanih šovinističkom mržnjom. Sjetimo se samo kako je policija pucala  gumenim mecima i suzavcima na građane koji su na Cetinju demonstrirali protiv ustoličenja  Mitropolita Joanikija na Cetinju . I kako za to još niko nije odgovarao upravo zahvaljujući Adžiću i Abazoviću“, zaključio je Radončić.

Iz Albanske alternative, partije predsjednika opštine Tuzi Nika Đeljošaja, su 21. februara saopštili da se "ovaj užasni, za Crnu Goru poražavajući incident", dogodio nekoliko dana uoči planirane zajedničke sjednice dvije Vlade.

Uprava policije oglasila se povodom video zapisa koji se 21. februara pojavio na društvenim mrežama na kojem je zabilježeno maltretiranje albanskog državljanina od strane pripadnika crnogorske policije navodeći da je riječ o događaju od 15. januara, koji se desio na crnogorsko-albanskom graničnom prelazu kod Ulcinja.

"U odnosu na ovaj događaj, preduzete su službene mjere i radnje koje su rezultirale utvrđivanjem identiteta svih aktera navedenog događaja, a u toku je utvrđivanje odgovornosti službenika Uprave policije, kao i postupak pred Odjeljenjem za unutrašnju kontrolu policije Ministarstva unutrašnjih poslova", naveli su iz Uprave policije, prenosi Slobodna Europa.

Šeki Radončić: NATO vidi rusku čizmu iznad jugoistočne Evrope

Šeki Radončić: NATO vidi rusku čizmu iznad jugoistočne Evrope

A da je pripadnik crnogorskog policije "maltretirao državljanina Albanije" saopštila je 16. januara Demokratska unija Albanaca, politička partija lidera Mehmeda Zenke.

Oni su tada uz saopštenje dostavili video snimak koji je objavljen u albanskim medijima, tražeći da nadležni utvrde šta se desilo na graničnom prelazu.

"Pozivamo nadležne, kao i premijera Dritana Abazovića da preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se rasvijetlila situacija upotrebe sile policajaca protiv NN lica i da pod hitno razjasne ovu situaciju", naveli su u saopštenju.

Snimak su albanski mediji objavili 15. februara, a Podgorički vremeplov kasno popodne 21. februara.

U pitanju su dva različita snimka istog događaja, od kojih je drugi duži i jasniji jer je sniman iz neposredne blizine.

Iz Albanske alternative, partije predsjednika opštine Tuzi Nika Đeljošaja, su 21. februara saopštili da se "ovaj užasni, za Crnu Goru poražavajući incident", dogodio nekoliko dana uoči planirane zajedničke sjednice dvije Vlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije