Šeki Radončić o izjavi Porfirija: Zlokobna najava novih velikosrpskih agresija

9
Radiosarajevo.ba
Šeki Radončić o izjavi Porfirija: Zlokobna najava novih velikosrpskih agresija
Foto: Privatni album / Šeki Radončić

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije (Perić) održao je zabrinjavajući huškački govor u Bijeljini tokom obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Bijeljini, nagovještavajući promjene "granica za Balkanu".

Mediji u regiji poput zagrebačkog "Jutarnjeg lista" ocijenili su da izjave poglavara Srpske pravoslavne crkve "zaudaraju na rat", te da "sada znamo koja je srpska politika i za što se spremaju.

“Gdje god da živi naš narod, postoji zlatna nit koja ga povezuje i koja ga čini jednim, jedinstvenim i neponovljivim. To je, braćo i sestre, nit koja se zove pravoslavna vjera i Srpska pravoslavna crkva. Svi znamo da su se kroz historiju granice država i mjesta obitavanja našeg naroda mijenjale. A nismo sigurni da u historiji u kojoj je sve relativno neće se mjenjati i ubuduće”, kazao je Porfirije jučer u Bijeljini.

Semir Efendić: 'Brčko distrikt je model za cijelu Bosnu i Hercegovinu'

Semir Efendić: 'Brčko distrikt je model za cijelu Bosnu i Hercegovinu'

Porfirije u BiH poslao sramotnu poruku: "Nismo sigurni da se granice država opet neće mijenjati"

Porfirije u BiH poslao sramotnu poruku: "Nismo sigurni da se granice država opet neće mijenjati"

Crnogorski novinar Šeki Radončić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba ocijenio je da što patrijarh Porfirije i njemu slični "nisu sigurni da se granice neće i dalje mijenjati" jeste samo potvrda da stara poslovica - "što mačka rodi – to miša lovi" i dalje živi u glavama poglavara SPC-a.

"Ovakva "mekana" izjava patrijarha Porfirija je ustvari zlokobna najava novih velikosrpskih agresija i direktna poruka bosanskim Srbima da će Bosna i Hercegovina nestati, a da će entitet Republika Srpska postati dio Srbije. Velika je šteta što bogobojažljivi patrijarh Porfirije svoje vjernike i sljedbenike nije podsjetio i na to da su se granice, posebno na Balkanu, mijenjale samo ognjem i mačem i po cijenu ubistava na stotine hiljada ljudi i milione raseljenih", istakao je Radončić za portal Radiosarajevo.ba.

Prema Radončiću, patrijarh Porfirije ovakvim fašističkim stavom, takođe pokazuje, da je tokom službovanja u Hrvatskoj imao masku anđela, dok je povratkom u Srbiju pokazao - lice demona.

"Konkretno: u BiH ovom užasnom najavom, a u Crnoj Gori kada je helikopterskim desantima ustoličio mitropolita Joanikija na Cetinju, a potom potpisao Temeljni ugovor između SPC i Dritana Abazovića. Nažalost, ovakve tobože umjerene, a u stvari ratne poruke poglavara SPC-a, još jednom potvrđuju da je Haški tribunal potpuno zakazao u procesuiranju inspiratora ratnih zločina i ratnih huškača. Za razliku od sudova u Nirnbergu i Ruandi, koji su osudili sveštenike zbog takvih zločina, zaključio je Radončić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije