Šeki Radončić: NATO vidi rusku čizmu iznad jugoistočne Evrope

6
Radiosarajevo.ba
Šeki Radončić: NATO vidi rusku čizmu iznad jugoistočne Evrope
Foto: Gradski portal / Šeki Radončić

Pod krinkom borbe protiv navodnog neonacizma i militarizma, ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin izvršio je brutalnu agresiju na suverenu državu – Ukrajinu.

Piše: Šeki Radončić

Ponašajući se poput naoružanog luđaka koji u autobusu punom putnika, ne obazirući se na riječi razuma, puca po „neonacistima“, ruski diktator nastavlja sa brutalnom okupacijom Ukrajine, usput prijeteći još neviđeno moćnim oružjem svakome ko mu se nađe na osvajačkom putu. Čitaj: Moldaviji, Latviji, Litvaniji, odnosno NATO-u.

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

I to Putin čini, prije svega, svjestan činjenice da se NATO neće vojno umiješati, jer za tako što nema pravnog uporišta, kao i zbog procjene da bi to značilo i treći svjetski rat. Nuklearni.

Kako god bilo, Kijev već počinje da liči na Sarajevo s početka devedesetih. Bombardovanje, tenkovi, ruševine, poginuli, krv, suze, izbjegličke kolone, lov na predsjednika BiH Aliju Izetbegovića, kao sada na predsjednika Volodimira Zelenskog…

Okupacija Sarajeva trajala je 1.425 dana. U njoj su, pored Miloševićeve JNA i raznih paravojski, učestvovali i ruski dobrovoljci. Predvođeni oficirom GRU Igorom Girkinom, poznatijim kao Strelkov.

Ipak, Sarajevo se oslobodilo agresorske čizme. Nadomak Sarajeva, na „vojničkom groblju“ u Donjim Miljevićima, između Vraca i Lukavice, ostale su kosti na desetine ruskih dobrovoljaca.

Šireći rat protiv „neonacističke Ukrajine“, ruski diktator Vladimir Putin, koji otvoreno finansira i pomaže neonacističke pokrete i političare u BiH, Crnoj Gori i na Kosovu… indirektno poručuje ovim državama da će i njih uskoro osloboditi ruska čizma. Ne preko „pontonskog mosta“ Bjelorusije, već preko „vazdušnog“ – Srbije.

NATO vidi rusku čizmu iznad jugoistočne Evrope, pa preduzima potrebne korake u sprečavanju Putinove ukrajinizacije Balkana. U BiH je već dovedeno 500 vojnika EUFOR-a. Pojačana je i odbrana od sajber napada i specijalnog rata.

No, ko se mača lati, od mača i gine. Bivši agent GRU Igor Girkin „Strelkov“ optužen je u Nizozemskoj da je jedan od učesnika obaranja holandskog putničkog aviona iznad Donbasa, na letu za Amsterdam, raketnim sistemom BUK. Tom prilikom je, 7. jula 2014. godine, ubijeno 298 putnika i članova posade. Nije bilo preživjelih.

I Vladimir Putin je od prvog dana u svoj sveti rat protiv Ukrajine krenuo kršeći međunarodno pravo, sve konvencije, ugovore… Stoga bi, kad se pogleda u ogledalo, trebalo da se prisjeti da su Nirnberški i Haški sud na najveće kazne osudili brojne neonacističke vođe zbog počinjenih zločina protiv čovječnosti, istrebljenja, ubistava, kršenja zakona ratovanja, deportacija, nehumanih djela, prisilnog premještanja, širenja terora, protivpravnih napada na civile… A svi oni su nekad, kao i on sada, mislili da su nepobjedivi i nedodirljivi za ruku pravde.

Uputno bi bilo da se diktator Putin, koga u Rusiji zovu i Vladimir Trovač, prisjeti i sudbine jednog od svojih prethodnika – Josifa Staljina, koji je, kao što znamo, iznenada preminuo.

I to tako što ga je neko od najbližih saradnika otrovao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije