Prvi slučaj omikrona u Srbiji

0
Radiosarajevo.ba
Prvi slučaj omikrona u Srbiji
Foto: HKUMed / Prva fotografija omikrona

Nova varijanta koronavirusa, omikron potvrđena je danas u Srbiji, potvrdila je za srbijanske medije profesorica Tanja Jovanović.

"Uzorak je uzet od jedne pacijentkinje koja je došla iz Bocvane. Ušla je u zemlju kao PCR negativna, bila je u izolaciji i na kontrolnom PCR testu je bila pozitivna pa smo iz njenog uzorka dokazali", rekla je za "Blic" Tanja Jovanović, virusolog i članica Kriznog štaba koja je napomenula da se to dogodilo prije 20-ak minuta.

Epidemiolozi iz Srbije su ranije najavili da bi prvih slučajeva moglo biti u periodu oko Nove godine, kada se očekuje dolazak većeg broja ljudi iz inostranstva.

Potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović

Potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović

Ranije je ova varijanta virusa potvrđena u Hrvatskoj i Sloveniji dok u Bosni i Hercegovini za sada nije registriran nijedan slučaj.

Čelnik evropskog odjela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Hans Kluge u utorak je upozorio države da se pripreme za “značajan rast” broja novozaraženih koronavirusom dok se omikron varijanta širi, rekavši da je ta varijanta ranije kružila uglavnom među mladim ljudima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije