Čelnik WHO/ Kluge: U roku od nekoliko sedmica omikron će dominirati

21. 12. 2021. u 19:40:00 Fena

Shares: 0

Čelnik evropskog odjela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Hans Kluge u utorak je upozorio države da se pripreme za “značajan rast” broja novozaraženih koronavirusom dok se omikron varijanta širi, rekavši da je ta varijanta ranije kružila uglavnom među mladim ljudima.

- Otkako se pojavio krajem novembra, omikron je potvrđen u najmanje 38 od 53 zemlje evropske regije WHO i već je dominantan u nekoliko zemalja među kojima su Danska, Portugal i Ujedinjeno Kraljevstvo - izjavio je Hans Kluge na konferenciji za novinare u Beču.

- Možemo vidjeti da nova oluja pristiže. U roku od nekoliko sedmica omikron će dominirati u još zemalja u regiji, dovodeći ionako preopterećene zdravstvene sisteme do ruba - izjavio je Kluge.

Evropska regija WHO uključuje Rusiju i ostale bivše sovjetske republike, kao i Tursku.

- Veliki broj novih zaraza s COVID-19 mogao bi dovesti do novih hospitalizacija i prekida u sistemima zdravstvene zaštite i drugih ključnih službi – kazao je on, tražeći od ljudi da se vakcinišu i da limitiraju društveni život.

- Državne vlade i lokalne vlasti trebaju pripremiti sisteme našeg odgovora na značajan rast broja zaraženih – kazao je Kluge.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)