Inkubacija kod omikrona traje od tri do pet dana

0
Radiosarajevo.ba
Inkubacija kod omikrona traje od tri do pet dana
Foto: Kolaž / Novi soj koronavirusa dobio naziv omikron

Svjetska zdravstvena organizacija procijenila je da je inkubacija nakon zaraze koronavirusom između dva i 14 dana, ali se smatra da je period inkubacije kod omikron soja znatno kraći, od tri do pet dana, prenosi je "Indipendent".

"Analize Britanske zdravstvene agencije za sigurnost ukazuju da je period između inficiranja i ispoljavanja simptoma kraći kod omikrona nego kod delte", kazao je britanski ministar zdravlja Sajid Javid.

"Indipendent" dodaje da bi to objasnilo zašto se omikron širi tako brzo i uspješno, jer manji inkubacioni period ne daje mnogo vremena zaraženim da posumnjaju da su inficirani virusom.

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

To također smanjuje šansu da će pozitivan rezultat biti "uhvaćen" na vrijeme da upozori druge, dajući manje vremena zaraženoj osobi da počne sa samoizolacijom i da spriječi širenje omikrona.

Još jedan aspekat omikrona ga čini težim za otkrivanje od ostalih sojeva, jer su ljekari i pacijenti navikli da traže kašalj, visoku temperaturu ili gubitak čula mirisa i ukusa da bi znali o čemu je riječ.

Međutim, kod omikrona simptomi su drugačiji i uključuju "grebanje" u grlu, bol u donjem dijelu leđa, curenje iz nosa, glavobolju, bol u mišićima, malaksalost, kijavicu i noćno preznojavanje.

Aktuelni pokazatelji iz Velike Britanije ukazuju da se pacijenti oporave od omikrona prosječno za pet do sedam dana, iako neki simptomi, poput kašlja i slabosti mogu duže da traju.

Kratak dah je primjećen kod ozbiljnijih slučajeva, koji mogu da traju i 13 dana po ozdravljenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije