Provedeno istraživanje u Hrvatskoj: Milanoviću popularnost pada, Plenkoviću raste

3
Radiosarajevo.ba
Provedeno istraživanje u Hrvatskoj: Milanoviću popularnost pada, Plenkoviću raste
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović i Andrej Plenković

RTL televizija je objavila nove podatke CRO Demoskopa o rejtingu hrvatskih stranaka i političara u maju. Promjene u odnosu na prošli mjesec nisu drastične, ali prema podacima posljednji sukob dva vodeća političara u državi naštetio je predsjedniku Zoranu Milanoviću.

Vladajući HDZ i dalje je prvi izbor među ispitanicima. Više od četvrtine građana tu stranku smatra najboljom na političkoj sceni i to uz blagi rast u odnosu na april (maj 26.1 posto - april 25.4 posto). Rast bilježi i SDP iako i dalje značajno zaostaje (maj 17.5 posto - april 17.1 posto). Treća opcija ostaje platforma Možemo koja vlada Zagrebom gotovo godinu dana; u maju su na 12.6 posto (april 12.8 posto), prenosi Index.

Slijedi Most koji i ovoga mjeseca gubi podršku iz vala referendumskih inicijativa, pali su ispod 10 posto (maj 9.2 posto - april 10.3 posto). Gotovo dvostruko manje ima Domovinski pokret, uz doduše blagi rast (maj 4.8 posto - april 4.7 posto). Ostali su daleko: CENTAR manje od 2 posto (u maju 1.9 posto - 1.6 posto u aprilu), pa HSS (maj 1.6 posto - april 1.7 posto).

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Eldina Ahmić dobila kćerku sa zvijezdom Tottenhama

Još dalje su FOKUS (maj 1.2 posto - april 1.2 posto), HNS (maj 1.1 posto - april 0.8 posto), pa IDS (maj 1 posto - april 1 posto), a ispod toga su i sve ostale stranke kojih, znamo, u Hrvatskoj ne manjka. No velikom izboru unatoč građani očito nisu impresionirani ponudom jer je neodlučnih više od 17 posto.

Na ljestvici najpozitivaca očekivani duo, a najbolje i u svibnju stoji predsjednik Milanović s gotovo 21 posto podrške (imao 22 posto u aprilu). No sukob mu očito šteti - jer od februara ovo je njegov najlošiji rejting.

Istraživanje u Hrvatskoj - undefined

Foto: RTL: Istraživanje u Hrvatskoj

Drugi izbor je premijer Plenković kojem je pak u odnosu na april rejting viši za gotovo 3 postotna boda (maj 18 posto - april 15.5 posto). Svi ostali su daleko, a bronzu na ovoj ljestvici zadržao je zagrebački gradonačelnik, s manje od 5 posto (u aprilu bio na 5.5 posto).

Slijedi ministar financija Zdravko Marić (maj 3.5 posto - april 2.8 posto), pa Sandra Benčić (maj 1.9 posto - april 2 posto) i Ivan Penava (maj 1.9 posto - april 0.8 posto). Tek nakon njih je predsjednik SDP-a Peđa Grbin (maj 1.5 posto - april 1 posto).

Među top deset u maju je i SDP-ova Biljana Borzan (april 1.4 posto - maj 0.9 posto), Marija Selak Raspudić (maj 1.3 posto - april 1.4 posto) i Oleg Butković (maj 1.2 posto - april 0.6 posto). Da je najpozitivniji, među brojnim političarima - NIKO stav je gotovo četvrtine građana (23.4 posto).

Najnegativniji političar

Najnegativac u državi i u svibnju je premijer Andrej Plenković - to je stav više od 28 posto ispitanika. No približio mu se predsjednik Milanović kojeg od početka mandata građani nisu ovako negativno ocijenili. Stav je to gotovo četvrtine ispitanika - što je, od travnja rast od gotovo 6 postotnih bodova. Komunikacijom u kojoj ne bira riječi, pa i psuje, očito mu je donijela negativne bodove.

Dugo nakon njih nema nikog, a treći najnegativac je Milorad Pupovac, onda ministar odbrane Mario Banožić koji je preživio rekonstrukciju vlade, pa predsjednik sabora Gordan Jandroković, onda i šef diplomatije Gordan Grlić Radman.

Slijedi i četvrti član HDZ-a, ministar zdravstva Vili Beroš, pa Hrvoje Zekanović koji je Milanovića javno optužio da se drogira. Isti rejting ima i Tomislav Tomašević, a da su negativni svi političari stav je više od 12 posto ispitanika.

Ocjena vlade, sabora i Ureda predsjednika

A kakve su ocjene Ureda predsjednika, vlade i sabora? Iako je Pantovčak ponovno dobio najbolju ocjenu, dobar - tri, ovo je najlošiji prosjek od početka predsjedničkog mandata (maj 2.83 - april 3). Vlada je nakon rekonstrukcije nešto poboljšala prosjek od travnja, ali ostala je na dovoljan - dva (maj 2.34 - april 2.31). Istu ocjenu s nižim prosjekom građani su dali i parlamentu (maj 2.34 - april 2.31).

Manjak društvenog optimizma vidljiv je i u maju. Tek nešto više od 18 posto ispitanika smatra da zemlja ide u dobrom smjeru, a 68.3 posto smjer ocjenjuje pogrešnim (prošlog mjeseca je bilo manje od 18.6 posto optimističnih, a 67.6 posto ispitanika smatralo je da idu u pogrešnom smjeru).

Optimistični su najčešće glasači vladajućeg HDZ-a (52.5 posto), ali i među njima 31.8 posto smatra da idu u pogrešnom smjeru.

NAPOMENA: Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus od 2. do 5. maja na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je - 2.7 posto uz nivo pouzdanosti od 95 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije