Išerić: Pozivam Plenkovića da se što prije pristupi izmjeni Ustava Hrvatske

31
Radiosarajevo.ba
Išerić: Pozivam Plenkovića da se što prije pristupi izmjeni Ustava Hrvatske
Foto: CIN / Arhiv / Išerić, Milanović i Plenković

Premijer Hrvatske Anderj Plenković rekao je da je potrebno ponovno stvoriti povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u Federacije BiH.

Navodi da bez toga bit će teško funkcioniranje države koja u oktobru bira parlament po starom zakonu pošto se o novom stranke nisu uspjele dogovoriti.

"Za Hrvatsku je posebno važno pitanje Hrvata u BiH i velika je šteta da nije postignut politički dogovor o izmjeni izbornog zakona uoči izbora 2. listopada", rekao je Plenković na radnoj večeri skupa "Global Europe Seminar, nesigurna budućnost?! Transformativna snaga kriza".

Na Bjelašnici i jutros minusi: Objavljeno i kakvo nas vrijeme očekuje za dane vikenda

Na Bjelašnici i jutros minusi: Objavljeno i kakvo nas vrijeme očekuje za dane vikenda

Na ovu izjavu reagirao je pravni stručnjak Enver Išerić ističući da je za Bosnu i Hercegovinu jako važno pitanje Bošnjaka u Hrvatskoj.

"Zbog toga predlažem i pozivam Plenkovića da se što prije pristupi izmjeni Ustava Republike Hrvatske i izbornog zakona, kako bi se Bošnjaci u Hrvatskoj osjećali ravnopravnim. Ako se sljedeći izbori u Hrvatskoj održe po starom zakonu Bošnjaci u Hrvatskoj neće imati svoje legitimne predstavnike. Izmijenimo Ustav i Izborni zakon Hrvatske, kako bismo povratili povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u Hrvatskoj, jer bez toga Hrvatska neće moći funkcionirati", istakao je Išerić, prenosi Patria.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (31)

/ Povezano

/ Najnovije