Ambasada SAD o izjavama Milanovića: Prijetnje daljom podjelom BiH vode u destabilizaciju

17
F. V.
Ambasada SAD o izjavama Milanovića: Prijetnje daljom podjelom BiH vode u destabilizaciju
Foto: Radiosarajevo.ba / Ambasada SAD o izjavama Milanovića

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država komentirala je za portal Radiosarajevo.ba stav predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića koji je jučer najavio da će osobno podržati bh. Hrvate ukoliko krenu putem uspostave trećeg entiteta.

„Sjedinjene Države su posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, državi sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i Ostalima. Prijetnje daljom podjelom BiH ili reorganizacijom zemlje na etničkim principima, kao i prijetnje opstrukcijom izbora su antidejtonske, destabilizirajuće, te u suprotnosti sa euroatlantskim putem BiH“, naveli su iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD u Sarajevu, te zaključili:

„Neuspjeh da se postigne blagovremeni dogovor o izbornoj i ustavnoj reformi prije oktobarskih izbora je velika propuštena prilika za poboljšanje demokratske prakse i funkcionalnosti. Lideri ne trebaju koristiti ovaj neuspjeh kao izgovor da uskrate građanima BiH demokratsko i ustavno pravo na sudjelovanje u slobodnim, poštenim i pravovremenim izborima“.

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Podsjetimo, predsjednik Republike Hrvatske komentirao izjave o "reorganizaciji Bosne i Hercegovine" i "trećem entitetu". Kazao je kako je "ozbiljna stvar ono što Hrvatski narodni sabor najavljuje".

“Hrvati će na kraju ići na institucionalno povezivanje i praktički treći entitet. To piše u dokumentima. Ljudi su za to spremni, i to neće proći bez tenzija”, rekao je Milanović, te dodao:

“Ne bih volio da ode u tom pravcu. Bude li na kraju otišli u tom pravcu, ja ću ih podržati”.

Milanovićevi istupi su reakcija na najave “reorganizacije BiH” koje je u pismu zapadnim diplomatama spomenuto lider HDZ-a BiH i saveznik Milorada Dodika, proruskog separatističkog lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH, protestirajući zbog raspisivanja Općih izbora u BiH 02. oktobra ove godine.

“S obzirom na daljnji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, HNS će pristupiti realizaciji svih zaključaka s izvanrednoga zasjedanja te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH”, navodi se, uz ostalo, u prijetećem Čovićevu pismu zapadnim diplomatima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije