Građani Hrvatske održali lekciju političarima: Zašto se petljamo u BiH?

19
F. V.
Građani Hrvatske održali lekciju političarima: Zašto se petljamo u BiH?
Foto: HRT / Emisija "Otvoreno" na HRT-u

Uprkos agresivnim političkim nastupima prije svega predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana, a povremeno i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, uprkos retorici koja u najmanju ruku podsjeća na devedesete i tendencijama "zavađanja naroda", sinoćnja emisija "Otvoreno" na Hrvatskoj radio-televiziji (HRT) potvrdila je da postoji mnogo građana susjedne zemlje koji dobro razumiju procese u Bosni i Hercegovinu i ne podržavaju politiku aktuelnog vodstva.

Za razliku od političara, oni dobro znaju da građani Bosne i Hercegovine nikada nisu bili neprijatelji susjedne Republike Hrvatske, te da je raspirivanje neprijateljstva prema bh. građanima u najmanju ruku kontraproduktivno i za interese obje zemlje.

Jasno, prozirno, tužno...

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Tako su, suprotno većini onoga što danima u svojim uplitanjima u odnose u BiH govori vrh Hrvatska, uprkos intenzivnoj propagandi u medijima, poruke građana su nedvosmislene, prijateljske i na tragu traženja rješenja.

"Je li BiH samostalna država? Ima li svog predsjednika i svoje rukovodstvo? Zbog čega se predstavnici hrvatske vlade i predsjednik osjećaju prozvani i odgovorni miješat se u njihovu politiku? Mislim da je odgovor svima jasan, proziran i tužan. I premijer i predsjednik žele sakupiti političke bodove i privuku glasače za hrvatske izbore. Naivnom narodu, kako bude", napisala je Lidija Novak, što je emitirano sinoć u "Otvornom".

Unutarnja pitanja – svako za sebe

Josip Cvrtila je poručio da "unutaranja pitanja treba rješavati svaka zemlja za sebe".
"Zašto trebamo mi dijeliti lekcije kakav treba biti zakon u BiH, kada imamo važnijih tema u našoj državi. Smatram da nam rat više nije potreban, a izazivanjem i provokacijama nismo daleko od rata".

"Mislim da je to unutarnje pitanje BiH u koje se Hrvatska ne treba petljati. Imamo mi posla i doma, od novog izbornog zakona, sređivanja biračkih popisa, nove karte izbornih jedinica, pitanja glasanja dijaspore itd., a ne da stalno gledamo što se događa u BiH", naveo je Ivan Plantić.

Pitanje građana

Marko Polić smatra da treba odgoditi izbore u BiH, ali da novi Izborni zakon treba uključivati četiri, a ne tri izborne liste.

"Građani BiH, osim nacionalne liste, imaju pravo odabrati i alternativno slobodnu listu. Brojni građani nisu pripadnici konstitutivnih naroda, a žele ravnopravno biti zastupljeni u vlasti", naveo je Polić.

Goran Žderić očito je bio kritičan prema predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću.

"Netko tko je do jučer podržavao Komšića, danas ga kritizira. Pa kako se izborni zakon može promijeniti kada samo sebi jamu kopamo", proučio je Žderić.

Iako građani susjedne Hrvatske direktno ne donose odluke o donoaim sa BiH (osim što biraju svoje predstavnikena izborima), njihov stav je iznimno bitan. Valjda će ga čuti i političari u Hrvatskoj, umjesto da dopuštaju da im političku glavu nosa poznati Jugosloven iz Središnjice HDZ-a BiH u Mostaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije