Velika Britanija upozorila Čovića na moguće sankcije

10
Radiosarajevo.ba
Velika Britanija upozorila Čovića na moguće sankcije
Foto: Radiosarajevo.ba / Ambasador Field i Dragan Čović

Ozbiljno shvatamo pokušaje destabilizacije ili ugrožavanja Bosne i Hercegovine, izjavio je za portal Radiosarajevo.ba britanski ambasador u BiH Matthew Field poslije pisma predsjednika HDZBiH i nevladine organizacije HNS Dragana Čovića zapadnim diplomatama nakon jučerašnje odluke o raspisivanju izbora u BiH.

Podsjetimo, Čović je, klasičnom zamjenom teza, zakonsku obavezu CIK-a da raspiše izbore ocijenio „direktnom prijetnjom miru i stabilnosti ove zemlje“, te je najavio te poduzimanje koraka za teritorijalni preustroj zemlje.

“S obzirom na daljnji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, HNS će pristupiti realizaciji svih zaključaka s izvanrednoga zasjedanja te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH”, navodi se u Čovićevu pismu zapadnim diplomatima.

O'Brien razgovarao sa Vučićem o rezoluciji u Srebrenici: "Moramo da se suočimo sa istinom"

O'Brien razgovarao sa Vučićem o rezoluciji u Srebrenici: "Moramo da se suočimo sa istinom"

Nadalje, on je raspisivanje izbora, također, ocijenio “protivnim ne samo vladavini prava nego i izravnom prijetnjom miru i političkoj stabilnosti u Bosni i Hercegovini“.

Predsjednik HNS-a nastavlja uobičajeno dezinformacijama plašiti javnost pa tvrdi i kako su Hrvati „izgubili paritet u vlasti i jednakopravnost u biranju i odlučivanju koji im je zajamčen Daytonskim mirovnim sporazumom“, iako HDZBiH realno ima toliko utjecaja u zemlji da već četiri godine bukvalno blokira sve procese u FBiH, pa i državi.

Tragom ovakvih komentara predsjendika HDZ BiH zatražili smo stav Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva (UK) u BiH, odnosno ambasadora Fielda.

Svakog političkog aktera, koji razmatra ili prijeti jednostranim potezima suprotno zakonskom i ustavnom poretku ove zemlje, podsjećamo da je to put koji će samo voditi ka povećanoj izolaciji, i da je takvo djelovanje suprotno interesima građana ove zemlje. Kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno pokazalo, uključujući i putem upotrebe sankcija, ozbiljno shvatamo pokušaje destabilizacije ili ugrožavanja BiH“, navodi je u pisanoj izjavi ambasadora Fielda za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije