Europska komisija o izborima u BiH i Čovićevim najavama o "trećem entitetu"

36
Radiosarajevo.ba
Europska komisija o izborima u BiH i Čovićevim najavama o "trećem entitetu"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Od iznimne je važnosti da se u Bosni i Hercegovini u oktobru održe pošteni, slobodni i uključivi izbori u Bosni i Hercegovini bez preduvjeta i opstrukcije, stajalište je Evropske komisije.

"Od iznimne je važnosti da se u oktobru, kao što je predviđeno, održe pošteni, slobodni i inkluzivni izbori kako bi se građanima omogućilo da koriste temeljno pravo glasa, bez preduvjeta i opstrukcije", navode iz Evropske komisije, prenosi Hina.

U Komisiji dodaju da i dalje stoji potreba da se u BiH ukloni diskriminacija u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava, da se poboljša integritet izbora i ojača funkcionalnost institucija.

Na upit o mogućem bojkotu izbora i o najavi vodstva bosanskohercegovačkih Hrvata da će poduzeti korake za teritorijalni preustroj zemlje, u Komisiji kažu da je "neprihvatljiva svaka inicijativa koja podriva jedinstvo, teritorijalni integritet i suverenost Bosne i Hercegovine".

Podsjetimo, Čović je 4. maja, uputio pismo brojnim međunarodnim dužnosnicima u kojem izražava duboku zabrinutost zbog, kako je naveo, odluke Centralne izborne komisije o raspisivanju Općih izbora bez nužne Izmjene Izbornog zakona.

Čović je u pismu međunarodnim dužnosnicima, najavio pokretanje procedure i političkih koraka "za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizmna i konsocijacijske demoktarije čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH" što mnogi vide kao poziv za formiranje "trećeg entiteta".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (36)

/ Povezano

/ Najnovije