Dodik govorio o raspisivanju izbora pa najavio 'veliku odluku za srijedu'

4
Radiosarajevo.ba
Dodik govorio o raspisivanju izbora pa najavio 'veliku odluku za srijedu'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je raspisala Opće izbore zakazane za 2. oktobar 2022. godine.

Reakcije su podijeljene, posebno u Federaciji BiH jer lideri parlamentarnih stranaka u ovom entitetu nisu uspjeli dogovoriti izmjene Izbornog zakona BiH. Stoga je predsjednik HDZ-a Dragan Čović pisao međunarodnim dužnosnicima u kojem izražava duboku zabrinutost zbog današnje odluke CIK-a o raspisivanju Općih izbora bez nužne Izmjene Izbornog zakona u cilju otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija.

Vladajuća koalicija u bh. entitetu RS, SNSD, US, SP, NDP, NPS, DEMOS, zaključila je da nema problem sa održavanjem izbora u oktobru ove godine.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je ipak da je CIK podređen određenim interesima "muslimana u Sarajevu" (Opasna pozadina jednog narativa: Zašto Dodik Bošnjake naziva muslimanima?)

"Sud BiH će biti pokriće za nezakonite odluke, poput one o CIK-u. Kad imate izjavu Bakira Izetbegovića da jedna trećina Srba i Hrvata ne može da određuje šta će činiti 60% patriotskih probosanskih, kako on kaže snaga, to je direktan udar na Dejtonski sporazum", rekao je Dodik.

U svom obraćanju rekao je zabrinjavajuću rečenicu naglašavajući da "RS treba da jednog dana ovlada izbornim procesom, da izbore u RS provodi Republička, a ne Centralna izborna komisija". Simptomatično je to što je NSRS već pokrenula formiranje nekih paralelnih institucija te prebacivanje nadležnosti s države na entitet što je neustavno. 

"Za nivo BiH ćemo vidjeti da napravimo zajedničke nastupe, zbog rasipanja glasova. Važne odluke će biti donesene u srijedu", dodaje Dodik.

Milorad Dodik smatra opravdanim pismo i stav Dragana Čovića koji je kritikovao preglasavanje Hrvata.

Hoće li obezbijediti novac za izbore, hoće li HNS u reorganizaciju BiH, šta to znači, da li treći entitet, Dodik odgovara:

"BiH nema budžet, nije mogla ni da planira sredstva, da li će se naći neke vanredne stavke vidjet ćemo. Tema reorganizacije živi dugo, Hrvati su sa pravom nezadovoljni u FBiH. Apsolutno je ispravno tražiti ono sto je Ustavom predviđeno, da se bira srpski, hrvatski, bošnjački član. S pravom su ukazivali Hrvati, velika je diplomatska akcija bila, morat ćemo sjesti i dogovoriti se da stabilizujemo situaciju da dođemo do tih izbora. Šta znači teritorijalna organizacija, RS je nedjeljiva".

Dodik kaže da što se tiče Bošnjaka i Hrvata, da ne bi mogao reći da je to njihova stvar, jer tamo živi minimalna srpska zajednica. Smatra da postoji neravnopravnost Srba u FBiH koja je, kako je istakao, vidljiva.

"Šta je ideja teritorijalne teorganizacije, mogu da naslutim, 'muslimani' su pogriješili što se nisu dogovorili s Hrvatima u FBiH".

Dodik je kritikovao izjave člana CIK-a Suada Arnautovića, kaže da su huškačke i antidejtonske, te da takve izjave ubrzavaju nestanak BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije