Arnautović nakon raspisivanja Općih izbora: Novac moramo imati do 19. maja

2
Radiosarajevo.ba
Arnautović nakon raspisivanja Općih izbora: Novac moramo imati do 19. maja
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Suad Arnautović

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je održala sjednicu na kojoj je donesena odluka o raspisivanju i održavanju neposrednih Općih izbora 2022. za 2. oktobar.

Pet je bilo za, jedno protiv raspisivanja izbora.  Protiv odluke o raspisivanju izbora glasao je samo Vlado Rogić, jedan od dvojice hrvatskih članova CIK-a.

Nakon sjednice održana je press konferencija.

Kinezi ostavili predivnu poruku kod murala posvećenog Miroslavu Ćiri Blaževiću

Kinezi ostavili predivnu poruku kod murala posvećenog Miroslavu Ćiri Blaževiću

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a naglasio je kako je neprihvatljivo diskriminiranje birača.

"Ovakav diskriminatorni sistem nije prihvatljiv i ne promovira prava propisana EU. Prema Aneksu 5. strane su se usaglasile o provedbi izbora u Bosni i Hercegovini. Centralna izborna komisija je nezavisan izborni organ", naglasio je Arnautović, između ostalog i pojasnio kako je po zakonu utvrđeno da se izborne komisije entiteta imenuju u skladu sa izbornim zakonom BiH. 

Svako djelovanje u smislu organizacije mimo CIK-a je protustavno i protuzakonito.

Arnautović je naglasio da se finansijska sredstva moraju obezbijediti u roku 15 dana, od dana raspisivanja izbora, a najkasnije do 19. maja 2022. godine.

Izbori će koštati 11.720.000 KM.

"Nakon obrade svih podnesaka i obrade pristiglih podataka utvrđen je značajan broj osoba koje su preminule, a koje su na spisku. Mi smo podnijeli prijave Tužilaštvu. Podneseno je i 12 prijava protiv biračkih odbora", kazao je, između ostalog Arnautović. 

CIK je danas, kako je kazao Arnautović, usvojio propise i pravila koji će se morati poštovati u procesu na izborima. Napravljen je presjek biračkog spiska i koliko je istih prijavljeno.

Sve informacije bit će objavljene u toku dana na zvaničnoj stranici www.izbori.ba. 

"Uzdržite se od zloupotreba u političke svrhe, stereotipnog sadržaja u odnosu na djecu, žene i muškarce. Uzdržite se od korištenja jezika koji bi mogao podstaći na govor mržnje. Jezik govora mržnje bit će najstrožije kažnjen, neće biti tolerisan niko ko krši zakon i propise", naveo je između ostalog Arnautović. 

U oktobru 2022. trebali bi biti izabrani članovi Predsjedništva BiH i zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Parlamentu Federacije BiH, Narodnoj skupštini RS, te skupštinama deset kantona u Federaciji BiH.

Prethodni Opći izbori u BiH, za institucije na državnom, entitetskim i kantonalnim nivoima održani su 2018. godine.

"Izbori nisu samo naše pravo, već naša snaga. Niko nema pravo oteti građanima pravo da glasaju svake četiri godine", poručio je Arnautović i naglasio da ne dozvolimo da nam se oduzme naše demokratsko pravo i izbor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije