Plenković: Hrvati u BiH iz položaja žrtve mogu postati krivci

14
AA
Plenković: Hrvati u BiH iz položaja žrtve mogu postati krivci
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Andrej Plenković, premijer Hrvatske

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je panel rasprava o doprinosu Republike Hrvatske u okviru Konferencije o budućnosti Europe, u organizaciji hrvatskog ministarstva Ministarstva vanjskih i europskih poslova, javlja AA. 

Prisutnima se uvodno obratio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je istaknuo kako su glavni ciljevi Hrvatske u okviru Europske unije, a to su završetak procesa ulaska u Eurozonu i Schengen, pred realizacijom.

"Za Hrvatsku je važno da je politika proširenja Europske unije na susjedstvo, jugoistok Europe, dobila značajno mjesto, posebno na Bosni i Hercegovinu, u kojoj su prava Hrvata kao konstitutivnog naroda trenutno narušena", ocijenio je.

Ambasada Irana u BiH: "Izjava ambasadora je pogrešno shvaćena, genocid se osuđuje uvijek i svugdje"

Ambasada Irana u BiH: "Izjava ambasadora je pogrešno shvaćena, genocid se osuđuje uvijek i svugdje"

Plenković je još jednom ponovio kako temeljem postojećeg izbornog zakona Hrvati ne mogu biti pravično zastupljeni te naveo kako su Hrvati u BiH preglasani izbornim inženjeringom. Podsjetio je kako su 2016. godine procesu približavanja BiH Europskoj uniji pomogli ponajviše hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

"Hrvati iz položaja žrtve, kada podignu glas, mogu postati krivci. Zato su naši argumenti uvijek u jednoj suradnoj metodi, na strani onih čija prava objektivno po postojećim zakonskim propisima nisu jednaka s drugima, pritom mislim posebno na teritorij Federacije BiH”, kazao je Plenković.

Podržat ćemo i poseban status Ukrajine, jer Ukrajina je aplicirala za članstvo, rekao je Plenković, ocijenivši to podrškom zemlji koja trpi agresiju, a najavio je kako će Hrvatska podržati i napore Gruzije i Moldove prema članstvu, uz ispunjavanje kriterija.

Na konferenciji su teme rasprave klimatske promjene, migracije, energetska kriza, inflacija i prehrambena kriza, kao u rat u Ukrajini te neizvjesnost koju taj rat donosi za cijelo europsko društvo.

Na konferenciji je govorila potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, a na panelu sudjeluju ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora Domagoj Hajduković, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak te predstavnica udruge mladih "Mladi u EU“ Šibenik Caterina Rende Dominis.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije