Protesti širom Srbije: U prošloj godini ubijeno 35 žena

Anadolija
Protesti širom Srbije: U prošloj godini ubijeno 35 žena
Mreža Žene protiv nasilja, Autonomni ženski centar i Žene u crnom održale su protest na Trgu Republike protiv femicida u Srbiji.

Na protestu je upućen i zahtjev da 18. maj bude proglašen Danom sjećanja na žene - žrtve muškog nasilja, javlja Anadolu Agency.

Okupljeni aktivisti i aktivistkinje nosili su transparente na kojima je pisalo "Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više", "Reagujmo dok ne bude kasno", "Zašto ih nema među nama?", "Kaznimo neodgovorno postupanje institucija".

Prije performansa u centru Beograda, okupljene građane su podsjetili da je u roku od 72 časa, 16, 17. i 18. maja prošle godine u Srbiji ubijeno 7 žena i uputile apel da ovi datumi moraju ostati upamćeni kao dani masovnog muškog zločina nad ženama.

"Danas šaljemo poruku prvenstveno institucijama, ministarstvima koja su nadležna, da moraju da se uvedu liste za procenu rizika za ponavljanje nasilja, zatim da mora da se napravi bolja evidencija nasilja u porodici i da mora da se uvede odgovornost profesionalaca koji postupaju u ovakvim slučajevima, jer dok god ne postoji ta lična odgovornost, nama će se ovakvi slučajevi ponavljati", rekla je Vanja Macanović, kazala je pravnica Autonomnog ženskog centra u izjavi za novinare.

Ona je podsjetila da je prošle godine u Srbiji ubijeno 35 žena od strane svojih partnera, bivših partnera ili članova porodice, a ove godine do jučer je ubijeno devet žena, što govori da u Srbiji svakih desetak dana bude ubijena jedna žena.

Protestu je prisustvovala i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je u izjavi novinarima rekla da je na protest došla i u svojstvu građanke, ali i da institucija koju predstavlja stoji iza njene podrške protestu.

"Odazvali smo se pozivu naših prijatelja i partnera iz organizacija civilnog društva, jer smatramo da je ovo jedna dobra inicijativa, koja naravno ne treba samo da se završi na tome što ćemo da ustanovimo 18. maj kao Dan borbe protiv femicida, nego kao poziv na konkretnu akciju, tačnije na ubrzavanje rešavanje problema nasilja u porodici", rekla je Janković.

Ona je dodala da i danas postoji validan zakonodavni okvir, ali da postoje problemi u njegovoj primeni i koordinaciji.

Protesti protiv femicida, osim u Beogradu, danas su održani i u Novom Sadu, Kraljevu, Kruševcu i Leskovcu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije