Primorac: Istražujemo novi način liječenja COVID-a, ovo bi mogla biti prekretnica

1
Radiosarajevo.ba
Primorac: Istražujemo novi način liječenja COVID-a, ovo bi mogla biti prekretnica
Foto: DW / Ilustracija

U borbi protiv pandemije vrlo važnu ulogu imaju i naučna istraživanja koja vode prema učinkovitom liječenju oboljelih od COVID-a. U jednom takvom sudjeluju i hrvatski naučnici, i to vrlo uspješno.

Među njima je prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice "Sveta Katarina", koji je u Dnevniku HTV-a istaknuo da je liječenje mezenhimalnim matičnim stanicama možda prekretnica u liječenju COVID-a.

"Godinama u bolnici Sv. Katarina u Americi i Izraelu proučavamo snagu iznimno utjecajnih stanica koje mi zovemo mezenhimalne matične stanice ili mezenhimalne stromalne stanice, koje možete dobiti iz niza tkiva", rekao je Primorac.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Ove stanice se dobiju iz masnog tkiva, koštane srži, ali i iz placente.

"Te stanice imaju nevjerojatnu moć supresije imunosnog odgovora organizma, redukcije upale, ali u konačnici i regeneracije tkiva. Mi smo to koristili godinama i primijetili iznimne učinke koristeći ih u liječenju osteoartritisa", kaže.

Ističe da su imali pacijenta koji je bio u teškoj kliničkoj fazi COVID-19 te da su liječnici u splitskoj bolnici napravili apsolutno sve što je bilo moguće, od antiviralne terapije, suportne terapije, koristeći respirator i slično i došli do samog zida.

"U tom trenutku su kolege zamolili, znajući da idemo paralelno Izraelci, Amerikanci i moja skupina, da napravimo jedan eksperimentalni oblik liječenja u suglasnosti s Ministarstvom, bolnicom i obitelji. Zapravo, mi smo koristili intravenoznu aplikaciju mezenhimalnih matičnih stanica koje smo dobili od zdravog donora.

Već nakon prva tri dana smo vidjeli drastično poboljšanje, a kada smo usporedili kliničku sliku i snimku CT-a ili rentgen pluća nakon sedam ili osam dana, to je bilo signifikantno poboljšanje. Pacijent je otpušten doma, u dobrom je zdravstvenom stanju. I to je bio prvi slučaj koji smo objavili u časopisu Croatian medical journal", rekao je Primorac.

Skupina izraelskih naučnika pristupila je istoj metodi i također su objavili naučni rad, piše Index.hr.

"Od 17 pacijenata 15 njih je u izvrsnom stanju", rekao je Primorac i dodao: "Mnogi smatraju da je ovo najučinkovitiji lijek od početka pandemije. Vi nemate samo supresiju teške kliničke slike, ono što je značajno je regeneracija stanica i možemo ih dobiti toliko da ih možemo koristiti na stotinama pacijenata."

"Ako mi kažemo da postoji jedan odnos prema mezenhimalnim matičnim stanicama, gdje ih koristimo kod pacijenata koji su u terminalnoj fazi, kontra-pitanje je koliki će biti uspjeh ako ih počnemo koristiti prije pojave citokinske oluje, prije nego što pacijent dođe na respirator. Ja bih rekao fenomenalan. Možda prekretnica u liječenju COVID-19", zaključuje Primorac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije