AstraZeneca razvila novu terapiju za liječenje simptomatskog COVID-a

2
Hina
AstraZeneca razvila novu terapiju za liječenje simptomatskog COVID-a
Foto: EPA-EFE / Cjepivo AstraZenece

Kompanija AstraZeneca priopćila je da je razvila kombinaciju antitijela AZD7442 koja je u trećoj fazi ispitivanja pokazala da za 77 posto smanjuje rizik od razvoja simptomatskog COVID-a.

Kompanije je saopćila da je 75 posto sudionika istraživanja, a riječ je o terapiji koju čine dva tipa antitijela i koju je razvio Univerzitetski medicinski centar Vanderbilt, bolovalo od nekih hroničnih stanja, među kojima je i slabija imunosna reakcija na cjepivo.

Slične terapije utemeljene na vrsti lijekova poznatoj pod nazivom monoklonska protutijela, koja oponašaju prirodno prisutne proteine imunosnog sustava, razvijaju Regeneron, Eli Lilly i GlaxoSmithKline s partnerom Virom.

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

No AstraZeneca je prva objavila pozitivne rezultate istraživanja u prevenciji COVID-a novom terapijom antitijelima. Izvršni direktor AstraZenece Mene Pangalos je kazao da su rezultati ispitivanja terapije proučeni i objavljeni tri mjeseca nakon ubrizgavanja antitijela te da će znanstvenici nastaviti istraživanja i u narednih 15 mjeseci, u nadi da će cjepivo moći zaštititi cijepljene i do godinu dana.

Pangalos je rekao i da bi novi AstraZenecin lijek protiv covida-19 mogao povećati stratešku vrijednost postojećeg cjepiva Vaxzevrije, razvijenog u saradnji sa Sveučilištem u Oxfordu.

Anglošvedski proizvođač lijekova naišao je na probleme u proizvodnji tokom uvođenja Vaxzevrije (ranijeg naziva COVID-19 cjepivo AstraZeneca), a vrlo rijetki slučajevi zgrušavanja krvi iznimno su loše utjecali na potražnju za ovim cjepivom u Europi. U Sjedinjenim Državama nije ni dobilo odobrenje regulatornih tijela.

Zabrinutost zbog širenja nove delta varijante koronavirusa i smanjenja učinkovitosti cjepiva, potaknuli su nekoliko zemalja s visokim prihodima da imunokompromitiranim i ostalim ugroženim grupama ponude i booster ili treću dozu vakcine nakon uobičajenog cijepljenja dvjema dozama.

Imunokompromitirane osobe, a to su pacijenti s transplantiranim organima ili oni koji se liječe od raka, čine oko 2 posto populacije i bili bi glavna ciljna grupa za novu terapiju AstraZenece. Koristi od novog cjepiva mogli bi imati i pripadnici pomorskih vojnih snaga u misijama, rekao je Pangalos.

Premda je u sklopu istraživanja cijepljeno samo 12 do 13 posto dobrovoljaca, AstraZeneca će nastojati lansirati vakcinu kao nadopunu prethodnim dvjema dozama.

No dobre vijesti o novoj terapiji zasjenilo je drugo priopćenje AstraZenece objavljeno u petak. U njemu stoji da je istraživanje liječenja rijetkoga neurološkog poremećaja, poznatog kao amiotrofična lateralna skleroza (ALS), koje je razvio AstraZenecin Alexion, prekinuto u ranoj fazi zbog izostanka učinkovitosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije