Rezultati / AstraZeneca: Nije uspjelo liječenje antitijelima u prevenciji COVID-a

15. 06. 2021. u 11:51:00 Hina

Shares: 0

Englesko-švedski proizvođač lijekova AstraZeneca u utorak je objavio da njegova terapija monoklonskim protutijelima, AZD7442, nije pomogla u prevenciji bolesti COVID-19 kod osoba koje su bile izložene koronavirusu.

Kompanija je saopćila da su u istraživanju učestvovale necijepljene osobe starije od 18 godina koje su bile u kontaktu sa zaraženima unazad osam dana.

Uspoređujući s placebom, AZD7442 je smanjio rizik od razvoja simptoma koronavirusa za 33 posto, što statistički nije značajno, objavila je kompanija.

AstraZeneca ispituje učinkovitost lijeka i kod već zaraženih pacijenata i u prevenciji razvoja težih oblika bolesti.

"Iako lijek nije ispunio glavni cilj u sprječavanju pojave simptoma, ohrabreni smo zaštitom koju je terapija AZD7442 pružila učesnicima s negativnim PCR testom", izjavio je Mene Pangalos, izvršni potpredsjednik za istraživanje i razvoj AstraZenece.

Američka vlada je podržala razvoj AZD7442.

AstraZeneca je u martu sa SAD-om postigla dogovor o isporuci pola miliona doza lijeka, a u utorak je objavljeno da su u toku pregovori s američkom vladom o daljnjim koracima.

Suparničke kompanije Regeneron Pharmaceuticals Inc i Eli Lilly & Co razvile su slične proizvode koji se sastoje od monoklonskih antitijela i u SAD-u su odobreni za upotrebu.

Terapija monoklonskim protutijelima svrstava se u skupinu lijekova koji oponašaju prirodna protutijela što ih tijelo proizvodi u borbi protiv infekcije.

Europska agencija za medicinu (EMA) odobrila je terapiju Regeneron i sada proučava slične lijekove proivođača Eli Lilly, Celltrion te jedan lijek koji su razvili GlaxoSmithKline i Vir Biotechnology Inc.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA