Prijateljica nestalog pomorca Dine: Ovako izgleda potraga. Vidite li nešto na slici?

Radiosarajevo.ba
Prijateljica nestalog pomorca Dine: Ovako izgleda potraga. Vidite li nešto na slici?
Facebook / Prijateljica nestalog pomorca Dine: Ovako izgleda potraga

Potraga za nestalim pomorcima i hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i dalje traje.

Podsjetimo, tegljač Bourbon Rhode potonuo je 26. septembra, a na njemu je u trenutku potapanja bilo 14 članova posade, uključujući i kapetana Dina Miškića iz Šibenika.

Potraga za hrvatskim kapetanom: Uočena splav na Atlantiku, brodovi promijenili smjer

Za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem nastavljena je velika potraga. Kako javčljaju hrvatski mediji, postoje pouzdane informacije da je uočeno nešto na području havarije broda Bourbon Rhode i da su brodovi upućeni prema toj lokaciji.

Opsežnija potraga pokrenuta je 8. oktobra kad je posada broda Alp Striker uočila signalnu raketu.

Već 9.  oktobra satelit je iz svemira uočio objekt koji dimenzijama odgovara splavi za spašavanje. Na to su područje upućeni svi brodovi. Tokom noći s 9. na 10. oktobar, Francuska je poslala još jedan brod da se priključi potrazi za nestalim pomorcima, piše Index.

Iz Ureda predsjednika vlade Zvonimir Frka-Petešić potvrdio je za Dnevnik.hr da se danas u popodnevnim satima očekuju nove satelitske snimke koje bi mogle pomoći usmjeriti potragu za nestalim pomorcima. 

Anita Perkov Kalebota, prijateljica kapetana Dina Miškića i jedna od administratorica grupe, poslala je novi apel u grupi Bourbon Rhode Rescue na Facebooku.

Potraga za nestalim hrvatskim kapetanom na Atlantiku: Uočene signalne rakete

Kompanija Bourbon potvrdila je Marijani Miškić, supruzi nestalog hrvatskog kapetana Dina da su signalne rakete uočene u noći s nedjelje na ponedjeljak na području potrage za nestalih sedam članova posade potonulog Bourbon Rhodea, piše Slobodna Dalmacija. "Čekamo informaciju i molimo Boga da će ih naći.

"Dragi članovi, ova slika vam možda može dati predodžbu o potrazi.

Na ovoj slici se nalazi kanta koja se nalazi svega 500 metara od broda. Uvjeti su gotovo idealni. Možete li vidjeti kantu?

Sada pokušajte zamisliti kako je vidjeti liferaft, a bez da znate u kojem smjeru gledati? K tome još pridodajte loše uvjete poput valova i loše vidljivosti.

Udaljenost između liferafta i brodova nije kao udaljenost između Prvića i Zlarina. Područje koje se pretražuje je poput Jadrana uvećanog za šest puta.

Mi vjerujemo kako brodovi koji sudjeluju u potrazi daju sve od sebe i zahvaljujemo na tome. Ali, zbog veličine područja, smatramo kako bi bilo dobro da se uključi još više brodova koji prolaze tom rutom kao i avioni i satelitske snimke.

Posada broda je u našim molitvama. Nas ima puno. Vrijeme je da posada broda bude u očima onih koji ih traže, a očiju je malo. Zato uputimo poziv svim brodskim kompanijama da se pridruže ovoj akciji spašavanja.

Naši prijatelji čekaju da budu nađeni!", napisala je Anita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije