Preživio pad iz aviona sa 1.200 metara, sada vodi pravnu bitku

Radiosarajevo.ba
Preživio pad iz aviona sa 1.200 metara, sada vodi pravnu bitku
Foto: Facebook / Danijel Perišić

Danijel Perišić (41) iz Otočca je 8. novembra 2013. čudesno preživio tešku nesreću tokom padobranske obuke na sportskom aerodromu Lučko, piše Jutarnji list.

On je tada, kao 36-godišnjak, obavio prva dva padobranska skoka, a dan kasnije morao je obaviti još dva. Prvi je prošao u redu, a drugi ga je umalo koštao života. Na 1.200 metara avion je prilagodio brzinu i padobranci su krenuli s iskakanjem. Stariji padobranac prvi je krenuo skakati, ali oko noge mu se pritom zaplela gurtna Danijela Perišića, koji je trebao iskakati nakon njega.

Horor u zraku

Aktivirao je Perišićev padobran koji se napuhao i povukao ga van. On pritom udara u okvir vrata te u bočnu stranu aviona, pri čemu su mu doslovno smrskana rebra i leđni mišić, a lopatica i kralježak također su teško stradali. Horor je, međutim, tek slijedio.

Vrh padobrana se proparao na avion, padobranac je padao velikom brzinom potpuno svjestan, ali teško povrijeđen i s lijevom rukom koju nije mogao pomicati nemoćan da učini bilo što spasonosno u tom trenutku. Osim toga, slomljena mu je bila lijeva ručica za upravljanje. Zbog povreda nije mogao odbaciti glavni padobran i aktivirati pomoćni, a brzina pada bila je sve veća.

"Osjetio sam crnilo pred očima i pomislio da mi je pukla kičma. Otežano sam disao, imao sam jake bolove u prsištu. Pokušao sam micati nogama. Kada sam pogledao gore, vidio sam da mi je padobran otvoren. Uzeo sam nemoćnu lijevu ruku desnom i zaglavio u špagice, a desnom potom uzeo ručku. Instinktivno sam pokušao upravljati padobranom, ali ga nisam mogao usporiti", ispričao je Perišić tokom sudskog postupka, a prenosi Jutarnji.

Udar je bio žestok i bolan, nekoliko puta se odbio od tla. Život mu je spašen u KBC-u Zagreb.

MUP mu osporava presudu

Općinski sud u Gospiću nepravomoćno je presudio da mu poslodavac, MUP, čiji je bio specijalac na padobranskoj obuci, ima isplatiti nešto više od 350.000 kuna odštete - od toga 261.400 kuna nematerijalne štete, 32.000 kuna materijalne štete, 54.000 kuna troškova postupka, a dosuđena mu je i mjesečna renta od 450 kuna, kao i jednokratna isplata od 12.600 kuna zaostalih obroka po toj osnovi, sve to skupa s kamatama.

No MUP je na presudu uložio žalbu smatrajući da je nesreći pridonio i sam Perišić. Konačnu odluku donijet će drugostupanjski sud, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije