Preminula srbijanska advokatica i humanitarka Marija Takić Pešić: Prije tri mjeseca dobila kćerku

3
Radiosarajevo.ba
Preminula srbijanska advokatica i humanitarka Marija Takić Pešić: Prije tri mjeseca dobila kćerku
Foto: Twitter / Marija Takić Pešić

Advokatica Marija Takić Pešić (33) koja je prije godinu i po dana oduševila Srbiju humanitarnom akcijom prikupljanja paketića za siromašnu djecu i djecu bez roditeljskog staranja, preminula je u Nišu poslije teške bolesti.

Tužnu vijest na Twitteru sinoć je objavio njen suprug, sa kojim je u Nišu uspješno vodila advokatsku kancelariju.

Marija Takić Pešić je rođena je 1989. godine u Leskovcu. Završila je Petu beogradsku gimnaziju a diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2014. godine sa prosječnom ocjenom 9,21. U Londonu je završila Pravnu školu poslovnog engleskog jezika, akreditovanu od strane "British Council". 

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Nakon okončanja pripravničkog staža, pred Ministarstvom pravde Republike Srbije je položila Pravosudni ispit 2016. godine a zvanje advokata je stekla dana 26. maja 2017. godine. Bila je član Advokatske komore Srbije i Advokatske komore u Nišu.

Prema informacijama sa sajta advokatske kancelarije uspješno se bavila zastupanjem klijenata u građanskim i krivičnim postupcima, a usko je bila specijalizovana za porodično pravo, naročito u bračnim sporovima, postupcima povodom nasilja u porodici, kao i postupcima radi ostvarivanja prava na obavezno izdržavanje.

No, Marija nije bila samo brilijantan advokat, već i veliki humanista.

"Najlepši oblik dobrote je davanje", govorila je ona na Božić 2021. godine kada je sa suprugom pokrenula humanitarnu akciju podjele paketića ugroženim mališanima na Jugu Srbije, o čemu je i Blic izvještavao.

Ovo nije jedina Marijina humanitarna akcija – prije dvije godine ona je prikupila 40 paketića za djecu koja se liječe na onkologiji, za šta je bila nagrađena plaketom NURDOR.

Marija je za sobom ostavila supruga i kćerku koja se rodila prije tri i po mjeseca, prenosi Blic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije