Preminula glumica Angela Lansbury, zvijezda jedne od najpoznatijih kriminalističkih serija

1
Radiosarajevo.ba
Preminula glumica Angela Lansbury, zvijezda jedne od najpoznatijih kriminalističkih serija
Foto: EPA - EFE / Angela Lansbury

Glumica Angela Lansbury, najpoznatija kao Jessica Fletcher u TV seriji Murder, She Wrote i po brojnim filmskim i scenskim ulogama, umrla je u 96. godini. Umrla je u snu u utorak, samo pet dana prije svog 97. rođendana, objavila je njena porodica.

Lansbury je rođena u Londonu 1925. godine u porodici irske glumice Moyne Macgill i Edgara Lansburyja, političara i trgovca drvom koji je umro kada je imala devet godina. Nakon Blitza, Lansbury, dva njena brata i njena majka preselili su se u Sjedinjene Države, gdje je trenirala u njujorškoj Feagin School of Drama and Radio.

Dobila je nominaciju za Oskara za svoju prvu filmsku ulogu, sa 19 godina, u filmu Gaslight iz 1944. godine, a glumio je u hitu National Velvet, kao i u stalnom nizu drugih MGM produkcija 40-ih godina.

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

Nakon drugih manjih uloga, Lensbury se ponovo vratila u filmu Mandžurski kandidat iz 1962. godine, ali je tek 1966. godine, kada je preuzela glavnu titulu u mjuziklu Mame, postigla široku slavu.

Međutim, mnogima će biti najpoznatija po ulozi Jessice Fletcher u američkoj drami Murder. Međunarodni uspjeh, drama se emitirala od 1984. do 1996. godine i od glumice koja je igrala glavnu ulogu, pisca misterija i nadobudnog detektiva, postala svjetska zvijezda.

Također je producirala emisiju, preko Corymore Productions, producentske kuće koju je osnovala sa svojim pokojnim suprugom Peterom Shawom, koji je umro 2003. Lansbury je također posebno dala glas gospođi Potts u Diznijevom filmu Ljepotica i zvijer iz 1991. godine.

Lansbury je tokom svoje karijere dobila pet nagrada Tony, šest Zlatnih globusa i Olivier, kao i počasnog Oskara i BAFTA nagradu za životno djelo. Kraljica Elizabeta II ju je 2014. imenovala za damu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije