Mlada Britanka preminula pet sedmica nakon poroda, porodica: "Njena smrt mogla je biti spriječena"

1
Radiosarajevo.ba
Mlada Britanka preminula pet sedmica nakon poroda, porodica: "Njena smrt mogla je biti spriječena"
Foto: Daily mail / Samantha s obitelji nakon poroda

Voljena majka tragično je umrla pet sedmica nakon rođenja svog najmlađeg djeteta kada se iznenada srušila kod kuće zbog krvnog ugruška, što se moglo 'spriječiti'.

'Zabavna i puna ljubavi', medicinska sestra Samantha Crosbie (32) bila je presretna kada je njena kćerka Betty rođena 9. februara 2020., nakon trudnoće tokom koje se borila s bolovima u karlici, što je značilo da se teško mogla kretati.

Nažalost, 16. marta te godine, Samantha se iznenada srušila u svom domu u Red Hillu, u Surreyu (Velika Britanija), dok su njen suprug Paul Crosbie (38) i njihova najstarija djeca Stanley (5) i Evelyn (9) bili u kinu.

Profesor Rosensaft osudio izjave izraelskog ambasadora o Srebrenici

Profesor Rosensaft osudio izjave izraelskog ambasadora o Srebrenici

Dok je gubila svijest, Samantha je razgovarala telefonom sa svojom majkom Jane Parker (62), koja je i pozvala hitnu pomoć koja ju je odvezla u bolnicu. Samantha je umrla sljedeći dan, nakon što su testovi otkrili da je pretrpjela plućnu emboliju (PE) - začepljenu krvnu žilu u plućima i srcu, koja se javlja kada se krvni ugrušak obično iz vena na nogama odvoji i putuje do pluća - nešto od čega su trudnice pod povećanim rizikom.

Iako je još uvijek shrvana gubitkom, Samanthina majka Jane, kako je izjavila za britanske medije, nada se da će tragična sudbina njene kćeri pomoći da se educiraju druge žene: "Da je Samantha bila svjesnija rizika, možda bi i danas bila ovdje. Želim da njezina djeca znaju da smo učinili sve što smo mogli da pomognemo da se nešto promijeni."

"To što se Samantha devet mjeseci nije mogla kretati, nije puno radila, bio je znak koji je trebalo pratiti. Da je znala da će biti više izložena riziku od krvnog ugruška, sigurna sam da bi to promijenilo situaciju. Od trenutka kada je žena trudna pa do poroda - ali i kasnije, trebali bismo stalno razgovarati o tim stvarima i paziti da žene znaju za njih i da ih budu svjesne - jer bi to moglo spasiti život", govori njena majka.

Paul, koji sada živi s njihovo troje djece, novom zaručnicom i njeno dvoje djece također se nada da će Samanthina priča pomoći drugim ženama.

Rekao je: "Cijeli naš život se promijenio onog trenutka kada je Sam umrla. Slama mi se srce kad znam da Betty neće upoznati svoju mamu. Sam je bila posebna. Obitelj joj je značila sve. Ne možemo promijeniti ono što se dogodilo, ali nadamo se da možemo osvijestiti ljude ili znati što tražiti i spasiti jednu osobu."

Profesorica Beverley Hunt, jedna od vodećih stručnjakinja za trombozu i stečene poremećaje krvarenja, rekla je: "Plućna embolija (PE) nastaje kada krvni ugrušak, obično iz vena nogu, također poznat kao duboka venska tromboza (DVT), pukne i putuje do pluća. Trudnice su izložene povećanom riziku od PE, a iako je rijedak, to je vodeći uzrok smrti u trudnoći i nakon poroda. To je zato što tokom trudnoće ženina krv postaje ljepljivija, što se vjerojatno događa kako bi se smanjio gubitak krvi tokom poroda. Ova ljepljivost se nastavlja nakon poroda i smiruje se oko šest sedmica poslije."

"Trudnice također imaju slabiji protok krvi u venama nogu jer su krvne žile oko zdjelice pritisnute rastućom maternicom, a vene se povećavaju tijekom trudnoće. Također znamo da je nepokretnost glavni faktor rizika za stvaranje ugrušaka. Ako se kod žena s visokim rizikom koristi prevencija s malim dozama heparina, tada se rizik od krvnih ugrušaka može smanjiti, tako da edukacija i tačna procjena rizika mogu rezultirati značajnim dobrobitima", dodala je. 

Šta je plućna embolija?

Plućna embolija je začepljena krvna žila u plućima, koja može biti opasna po život ako se brzo ne liječi.

Oboljeli ima ozbiljne poteškoće s disanjem, srce im počne lupati i potom se, najčešće, onesvijeste. Pacijenti u bolnici obično dobivaju injekciju lijeka protiv zgrušavanja krvi kako bi spriječili povećanje krvnih ugrušaka i nastajanje novih.

Kad testovi potvrde da pacijent ima plućnu emboliju, pacijenti najmanje pet dana primaju injekcije antikoagulansa - i moraju uzimati tablete najmanje tri mjeseca.

Ljudi se najčešće potpuno oporave ako se stanje rano uoči i liječi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije